Bemutatták a Városbírók és polgármesterek című kötetet | Göcseji Múzeum

Bemutatták a Városbírók és polgármesterek című kötetet

Városbírók és polgármesterek - ezzel a címmel jelent meg az a tanulmánykötet, amely a város első írásos említésének 770. évfordulója tiszteletére tavaly megszervezett tudományos konferencia előadásait szedte egy csokorba. 

A hajdani városvezetők munkásságát számba véve a tanulmányok segítségével az 1820-as évekig nyúlhatunk vissza és az 1950-es esztendőkig követhetjük tevékenységüket. A kötetet Balaicz Zoltán polgármester és dr. Gyimesi Endre volt polgármester, a város díszpolgára ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A kötetben a Göcseji Múzeum két kiváló történésze, Megyeri Anna és Béres Katalin is írt egy-egy tanulmányt. Míg az előbbi Botfy Lajosról, a stabilitásra törekvő polgármesterről írt, utóbbi Czobor Mátyás, a virágos Zalaegerszeg és a Göcseji Hetek rendezvény megálmodójának alakját idézte meg. A könyvbemutató során megtudtuk, hogy Czobor Mátyás igazi újító, alkotó személyiség volt, akit a zalaegerszegiek inkább emberként szerettek, mint városvezetőként. A rendezvényen elhangzott az is, hogy néhány éve közadakozásból sikerült megvásárolnia a múzeumnak az egykori polgármester hagyatékát, amelyet a leszármazottak ajánlottak fel az intézmény számára: polgári ülőgarnitúra, tálaló, könyvek, festmények és dísztárgyak is találhatóak a gyűjteményben.

A könyv szerzői között Kapiller Imre, Csomor Erzsébet, dr. Foki Ibolya, dr. Gyimesi Endre, dr. Paksy Zoltán és Káli Csaba tanulmányait is olvashatják, mindannyian egy-egy korszak városvezetőjét bemutatva. A kötet kiadója és fotószerkesztője Seres Péter volt. A sok érdekes írást és értékes fotót bemutató kötetet a városházán lehet beszerezni.

2018.
május
11.

Címkék