Búcsú a nyártól, búcsú Zoób Kati kiállításától | Göcseji Múzeum
Zoób Kati a Göcseji Múzeumban

Búcsú a nyártól, búcsú Zoób Kati kiállításától

Zoób Kati divattervező Repertoár - Az ellentétek harmóniája című kiállítása négy hónapon át vendégeskedett a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében. Ez idő alatt nagyon sok vendég volt kíváncsi a szemet gyönyörködtető kollekciókra. 

A felújított és tavaly átadott intézmény kitűnő helyet biztosított eddig egy képzőművészeti, egy diplomáciai, most nyáron pedig egy divat- és iparművészeti kiállításnak. A bemutatott öltözékek számos kultúrtörténeti szimbólumokat is rejtettek. Ráadásul a szabás-varrás mesterség előtt is tiszteleg a csodás gyűjtemény, és mindannyian tudjuk, a könnyűiparnak nagy múltja van a városban. Elég, ha a Zalaegerszegi Ruhagyárra vagy a Color ruházati üzemre gondolunk, de volt idő, amikor közel ötven szabómester és varrónő tevékenykedett Zalaegerszegen (1900 körül). 

Az elmúlt hónapokban egy tízrészes szubjektív tárlatvezetéssorozat is kapcsolódott a kiállításhoz, ami igazi közönségsiker lett, és társasági eseménnyé avanzsálódott a városban. Izgalmas program volt, mit mond ugyanaz a gyűjtemény más hivatású és érdeklődési körű előadóinknak. Megtudtuk, hogy saját szakmájuk, illetve személyes tapasztalataik és élményeik mentén ki hogyan közelíti meg a divat világát és a kiállított iparművészeti alkotások szimbolikáját. A nyár folyamán velünk volt a pszichológus, az ékszerész, a kiállításrendező, a kulturális újságíró, az orvos, a ruhaipari és a könnyűipari mérnök, a néprajzkutató, a könyvtáros és a költőnő. Élmény volt mindegyik tárlatvezetést hallgatni!

Zoób Kati is velünk tartott, szinte keretbe zárta a jelenétével a kiállítást, mert nemcsak a megnyitón, hanem a záróhétvégén is tárlatvezetést tartott. Általa és történetei által a közönség megismerhetett egy olyan világot, ami eddig távol esett a zalaegerszegiek mindennapjaitól. A 85 öltözék Budapesten és Balatonfüreden túl megjelenítette Milánót, Comot, Párizst, Londont, Brüsszelt, Dubait, Shanghai-t, Bécset és New Yorkot. A nemes és különleges anyagok, az izgalmas színek és formák, a kifinomultság, a merészség, a régmúlt művészeti korszakai inspirálta motívumok elvarázsoltak minden látogatót. 
A Göcseji Múzeumból Kecskemétre utazik a gyűjtemény, de előtte a fővárosi műhelyben felfrissítik az öltözékeket. Bízunk benne, hogy örökre emlékezetes marad annak a 2.355 vendégünknek a kiállítás, akik ellátogattak a nyári hónapokban hozzánk.

2023.
szeptember
27.