Búcsú a protokoll kiállítástól | Göcseji Múzeum

Búcsú a protokoll kiállítástól

Különleges tárlatvezetéssel búcsúztattuk a Protokoll és diplomácia című időszaki kiállítást, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös vándorkiállítását.

A zárórendezvényen először egy kitérőt tettünk, hiszen elsőként a Kisfaludi-gyűjteménybe léptünk be, ahol Dr. Kostyál László múzeumigazgató-művészettörténész a Mester bőrébe bújt, és elmesélte, a szobrászművész londoni tartózkodása idején hogyan és milyen protokoll szabályok betartása mellett jutott be a Buckingham-palotába a királyi családhoz, miként ült neki modellt a 11 éves Erzsébet hercegnő, későbbi II. Erzsébet királynő. A történetek hiteles forrásból valók, hiszen szerencsénkre Kisfaludi Strobl Zsigmond emlékirataiba feljegyezte az eseményeket.

A szép számú közönség ezután az időszaki kiállítótérbe sétált át, ahol Béres Katalin történész-főmuzeológus kolléganőnk tartotta a tárlatvezetést. Vendége, Dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg egykori polgármestere minden témánál személyes élményeket mesélt az érdeklődőknek, azokat a történeteket elevenítette fel, amelyeket mint polgármester később mint országgyűlési képviselő átélt. A belföldön és külföldön szerzett tapasztalatait, az olykor humoros, máskor meglepő történeteket élvezettel hallgatta a közönség. Megtudtuk, milyen protokoll ajándékokat adott és kapott külföldi útjai során, levéltári igazgató korában volt-e egyáltalán nagykendője, hány köztársasági elnökkel találkozott személyesen, mi volt a legemlékezetesebb gasztronómiai élménye, hány országban járt és mikor tudta nagy hasznát venni a diplomáciai útlevelének.

A Protokoll és diplomácia című kiállítás április 30-ig látogatható.

2023.
április
27.