Elismerés | Göcseji Múzeum

Elismerés

Zalaegerszegen a magyar kultúra napja alkalmából január 22-én vasárnap este gálaműsort és díjátadó ünnepséget tartottak a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban.

E jeles nap alkalmából már hagyomány, hogy a város elismerésben részesíti a közművelődési, a könyvtári, a levéltári és a múzeumi ágazat egy-egy kiemelkedő munkát végző munkatársát, mégpedig az adott intézmény javaslata alapján. A Göcseji Múzeum részéről elismerést vett át Takács László régésztechnikus kollégánk, akinek ezúton is szívből gratulálunk!

Kollégánk két évtizede erősíti a Göcseji Múzeum közösségét. Munkája szorosan összefonódott az intézmény nagy feltárási projektjeivel, mint például a Zalaegerszeg-Zalalövő vasútvonal korszerűsítése, Zalaegerszeg belváros rekonstrukciója, Kis-Balaton Vízvédelmi rendszer fejlesztése, az M76-os gyorsforgalmi út építése, Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya kialakítása. A terepi munkák során már pályája kezdetén kitűnt nagy munkabírásával, precizitásával, és nagy lelkesedéssel vetette bele magát a dokumentációs, leletfeldolgozási munkálatokba is. Azon kevés technikusok egyike lett, aki a régészeti munka teljes spektrumát képes magas színvonalon át- és ellátni. Az évek során az ásatásvezető régészek valódi jobbkezévé vált, az ásatási csapatok nélkülözhetetlen tagja lett. 
Az ásatások mellett folyamatosan képezte magát. Önerőből, saját szabadidejében megszerezte a műszaki tanár végzettséget. A megszerzett tudást a régészeti osztályon kamatoztatta: régésztechnikusi feladatai mellett az osztály műszaki felelőse lett. Tanári vénája a mindennapokban is megmutatkozik. Fiatalabb kollégái mindig számíthatnak rá, amikor szakmai kérdésekkel fordulnak hozzá. A múzeumnál eltöltött hosszú évek alatt régészhallgatók, régésztechnikusok tucatjai tanulták meg tőle a szakma gyakorlati fogásait. 
A munkakörébe tartozó kötelező feladatok ellátása mellett mindig lehet rá számítani közösségi akciók, önkéntes feladatok megszervezésében, megvalósításában is. Kimagasló szakmai tapasztalatával, gyakorlati tudásával és rátermettségével, empatikus, segítőkészséget tanúsító munkájával méltán vívja ki munkatársai elismerését.

A képen Vigh László országgyűlési képviselő, Takács László, a Göcseji Múzeum régésztechnikusa és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (fotó: Seres Péter)

2023.
január
27.