Festménybemutató a múzeumban | Göcseji Múzeum
Laczkó Gyula Apponyi portré

Festménybemutató a múzeumban

Különleges programot szerveztünk a Göcseji Múzeumban. Különleges azért, mert az intézményben bemutatott nagyméretű festményt utoljára a második világháború előtt láthatták a zalaegerszegiek.

Kivételes azért is, mert az alkotás egy olyan személyt ábrázol, akit a legtöbbször a trianoni békediktátum vonatkozásában emlegetünk. Gróf Apponyi Albert azonban nemcsak egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter volt, hanem nagybirtokos, a Magyar Tudományos Akadémia igazgatósági tagja, és Zalaegerszeg díszpolgára. 

A Göcseji Múzeum néhány évvel ezelőtti rekonstrukciós munkálatai előtt, amikor az intézményből el kellett szállítani minden tárgyat, a padlás egy eldugott szegletében, farostlemezek alatt találtak a kollégák egy vászonhengert. Egy nagyon rossz állapotban lévő festményt rejtett a csomag. Kibontva első pillantásra sem az alkotóra, sem az ábrázolt személyre nem derült fény, annyira sérült volt. További kutatások bebizonyították, hogy a 20. század első felében a régi, Kazinczy téri városháza nagytermét díszítette az alkotás. Források bizonyítják, hogy 1936-ban a város díszpolgáráról, gróf Apponyi Albertről készült kép került a falra, ami 1945-ig ott is maradt. Valószínűleg ebben az évben vágták ki a keretéből az olajfestményt, hengerbe csomagolták és átszállították az új városháza - a mai Göcseji Múzeum épületének - padlására. A képet hosszú időre elfelejtették.

A festmény alkotója, Laczkó Gyula festőművész Pozsonyban született, majd Sümegen át Budapestre vezetett az útja, a Képzőművészeti Főiskolára került. Zalaegerszegen, Sümegen, később a fővárosi Nemzeti Szalonban is bemutatkozott a műveivel. Másodvonalbeli portréfestő volt, aki jó technikával és megbízhatóan dolgozott. A portrék mellett más témák is érdekelték, de leginkább a templomi festészet által lett ismert Zalában. Országos hírnevet, ismertséget nem szerzett magának, múzeumba sem kerültek alkotásai. Azonban a nemrég a padláson megtalált Apponyi-portré most mégis ráirányította a figyelmet. 

A nagyméretű olajképet Károlyi Anna festményrestaurátor-művész hozta rendbe, az új keretet pedig Horváth Imre állományvédelmi osztályvezető készítette.

2024.
február
13.