Fókuszban a közösségi múzeumi élet | Göcseji Múzeum
Sajtótájékoztató a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága 2024. évi programjairól és kutatásairól.

Fókuszban a közösségi múzeumi élet

Tájékoztatót tartott a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága az idei esztendő legizgalmasabb programjairól, különleges kiállításairól. A rendezvény felvezetésében Horváth Gábor, a Polgármesteri Kabinet helyettes vezetője elmondta, a múzeum egy biztos pont a zalaegerszegiek életében. Egyrészt jelen van a szakértelem egy zártabb tudományos munka terén, másrészt a közönség felé mindig színvonalas és élményszerű programokat kínál mindhárom intézmény. Havasi Bálint főigazgató a 21. századi múzeumok kihívásairól beszélt, ugyanis megváltozott a múzeum definíciója. Jelenleg a közösségi múzeum elérése a cél, amikor az intézmények intenzíven bevonják a munkába a civil szervezeteket, a helyi lakosságot, vállalkozásokat, egyházi közösségeket. Ha egy kulturális intézmény életében aktívabb a polgárok részvétele, a múzeum akár a harmadik megkerülhetetlen hely lehet az otthon és a munkahely mellett. Mindhárom intézményt érintik az olyan országos nagyrendezvények, mint a júniusi Múzeumok éjszakája, a májusi Közösségek hete és szeptembertől a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Kombinált jegyek megváltására is van lehetőség, ahogy már elérhető a gyerekek számára az a múzeumpedagógiai bérlet, amelyet megvásárolva mind a három intézmény foglalkozásaiból választhatnak a diákok. Új weboldal is kialakítás alatt van, a tervek szerint február közepén élesedik a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága honlapja. A főigazgató beszélt még a közösségi régészet erejéről és a júniusban a Göcseji Múzeumban nyíló pálos rendtörténeti kiállításról is.

Dr. Kostyál László főigazgató-helyettes a háttérben működő szakmai munkáról és az idei évben megjelenő kiadványokról szólt, de néhány, a múzeum szervezésében történő konferenciát és vándorkiállítást is megemlített. Képzőművészeti kiállítás is nyílik novemberben a Göcseji Múzeumban Budaházi 70 címmel. 

Csengei Ágota, a Mindszentyneum tagintézményvezetője rögtön egy izgalmas rendezvényt említett. Mindszenty (i)gazsága címmel rendhagyó és tabuk nélküli vitaestet tartanak február 7-én Dr. Soós Viktor Attila egyháztörténész és Kovács Gergely posztulátor részvételével. De számos tárlatvezetéssel is készülnek, valamint folytatódnak a lélektani esték is. Február 16-án nyílik az intézményben a Magyar Természettudományi Múzeum és a váci Tragor Ignác Múzeum közös vándorkiállítása, a Rejtélyek, sorsok, múmiák. A szervezők bíznak abban, hogy hasonló nagyszámú érdeklődés kíséri majd hónapokon át ezt a tárlatot is. 

Varju András, a Göcseji Falumúzeum tagintézményvezetője által kijelölt hármas cél az értékmegőrzés, a megújulás és a high-tech. Ez kívánt némi magyarázatot, hiszen a falumúzeum pontosan az a hely, ahol az állandóság az egyik érdem, a fiatalabb generáció miatt azonban fontosak a 21. századi ismeretek. A jól bevált nagyrendezvények sorát érdemes megtartani, de vannak új ötletek, amikkel izgalmasabbá tehetők, illetve vannak új irányok, amelyek felé nyitni szeretnének. Egy új Interreg pályázatnak köszönhetően, ahol jelen vannak osztrák és magyar felek, valamint két számítástechnikai cég is, új időszak köszönt be a falumúzeum életébe. A múzeumpedagógiai foglalkozásokra továbbra is várják a gyerekeket, ahogy a nyári táboroknak is kitűnő helyet biztosít majd a mesebeli falucska Zalaegerszeg belvárosa mellett.

A részletes programkínálat elérhető a https://program.gocsejimuzeum.hu/ felületen.

 

 

2024.
január
29.