Haditengerész, politikus, államférfi? | Göcseji Múzeum
Szakály Sándor történész a Göcseji Múzeumban

Haditengerész, politikus, államférfi?

Horthy Miklós a 20. századi magyar történelem egyik meghatározó, de sokat vitatott személyisége. Az utókor egy egész korszakot - az 1920–1944 közötti éveket - nevezett el róla. Gúnyolták „lovas tengerésznek”, írtak róla gyalázkodó és istenítő munkákat, de életéről születtek mértékadó szakmai munkák is. Ki volt ő igazából: haditengerész, politikus, államférfi?

Mit ró fel neki az utókor és mit tekint érdemének? Lesz-e egyáltalán személyéről valaha közmegegyezés? 

A Múzeumi esték nyolcadik előadásának vendégelőadója Prof. Dr. Szakály Sándor történész, egyetemi tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem kutatóprofesszora, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója volt. Lendületes előadásában sok érdekességet megtudtunk Horthy Miklósról, például azt, mennyire sok nyelven beszélt, fiatalon milyen csínytevésekben vett részt, a világlátás és ezáltal a tapasztalás milyen sokat jelentett neki. Az osztrák-magyar hadiflottánál sikeres parancsnok volt, köszönhette ezt a rátermettségének, de a személyes kapcsolatainak is, melyeket elsősorban Konstantinápolyban szerzett, és ezek elősegítették későbbi életútját. A történész nagyszerűen és logikusan elemezte pályafutását, politikai döntéseit a 21. századból visszatekintve.

Aki esetleg lemaradt az előadásról, most pótolhatja, szívből ajánljuk Szakály Sándor előadásának megtekintését a Göcseji Múzeum YouTube csatornáján. 
 
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. 

 

 

 

2022.
május
10.

Címkék