Károlyi Mihály rejtélye | Göcseji Múzeum

Károlyi Mihály rejtélye

A Múzeumi esték sorozatunk egy igazán sodró, lendületes előadással folytatódott. Április 7-én Dr. Hatos Pál történész volt a vendégelőadónk, aki egy valóban megosztó történelmi személyiségről mesélt, Károlyi Mihályról. 

A rendezvényterem teljesen megtelt a hallgatósággal, hiszen többen olvasták már Hatos Pál két nagysikerű könyvét, Az elátkozott köztársaság és a Rosszfiúk forradalma címűt, így tudták, ő az a történész, aki rendkívüli műveltséggel és árnyaltan mutatja be a nagyháború végi Magyarországot és a forradalom hónapjait, valamint annak főszereplőit. De nem lehetett kihagyni a Trianonban történt eseményeket, és azokat a történéseket, bonyolult és összetett döntések sorozatát, amelyek megelőzték a békediktátum aláírását. A történész felidézte Károlyi kortársainak a gondolatait, megtudtuk, mit gondolt róla Jászi Oszkár tárca nélküli miniszter, Tormay Cécile írónő, Horthy Miklós kormányzó, vagy akár a későbbi generációból Illyés Gyula és Márai Sándor. 

Bízunk benne, akik meghallgatták az előadást, belátták, hogy a történelmet mindig árnyaltan és több szemszögből is meg kell vizsgálni, mielőtt kimondunk alaptéziseket. Aki nem tudott részt venni a rendezvényen, esetleg újra meghallgatná Hatos Pál előadását, ajánljuk figyelmébe az intézmény YouTube csatornáján rögzített felvételt. 

2022.
április
11.

Címkék