Kisfaludi Strobl 140 programsorozat | Göcseji Múzeum

Kisfaludi Strobl 140 programsorozat

Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész, Zala megye szülötte, kétszeres Kossuth-díjas képzőművész, Zalaegerszeg díszpolgára 140 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot, s ebből az alkalomból programsorozattal emlékezünk rá.

A város számos pontján is találkozhatunk alkotásaival, elég, ha a Rózsák terén vagy a Vizslaparkban járunk, ha a Göcseji Múzeum előtt haladunk vagy a Városi Sportcsarnok felé egy-egy sportmérkőzésre sietünk. 

Májusban városházi vitrinkiállításon mutatjuk be Kisfaludi egyik alkotását, Szent Imre herceg kisméretű szobrát, amelynek életnagyságnál nagyobb változatát Izabella főhercegnő megrendelésére, 1930-ban állították fel Budapesten, a mai Móricz Zsigmond körtéren. 

Június 22-én, a Múzeumok éjszakáján is szentelünk egy programot az alkotónak. A művész a Göcseji Múzeumban lévő, A klasszikus szépség mestere című állandó kiállítása erre az egyetlen estére kibővül. Új, csak ritkán látható alkotásokat helyezünk ki a többi mellé, amelyekről számos érdekességet is megosztunk az érdeklődőkkel. Bemutatjuk az egyedülállóan gazdag életutat, a fél évszázadon keresztül a hazai művészet élvonalát képező szobrászi világot. A közönség megtudhatja, honnan nyerte a címét a Finálé című kisplasztika, vagy mi a különbség az arisztokrata Lady Plunkett és Claire Luce színésznő egyaránt Londonban készült táncoló figurájának mozdulatsora között. 

Az idén július 1-jén emlékezünk a szobrász születésének 140. évfordulójára. Ezen a napon ismét megrendezzük a közönségkedvenc programunkat, a Múzeumi kerengőt. A rendezvény kezdetén Dr. Kostyál László művészettörténész rövid előadást tart, ami a művész életpályájának összefoglalása az alsórajki indulástól a budapesti, bécsi, párizsi tanulmányokat követően a legreprezentatívabb megbízásokig és az akadémiai katedráig, magas hazai kitüntetésektől, a londoni felső tízezer, majd a moszkvai művészeti elit elismerésétől kísérve. Egy kivételes életút tükre, amely az aktuális trendeket figyelmen kívül hagyva mindenkor a klasszikus szépségideálhoz ragaszkodva érte el világraszóló sikereit. Kisfaludi Strobl alkotásai fél évszázaddal halála után is köztereink díszei, a Szabadság-szobor fővárosunk jelképe, kisplasztikái a műkereskedelem keresett darabjai, portrészobrai pedig az elmúlt évszázad jeleseinek arcképcsarnokát képezik. Az előadáshoz kapcsolódó séta során a szobrásznak a múzeumépület különböző pontjain kizárólag erre az alkalomra elhelyezett, ritkán látható alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.

Várjuk az érdeklődőket nagy szeretettel, emlékezzünk Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművészre és járjuk körbe a gazdag életutat közösen!

 

2024.
március
06.