Középpontban a közösségi alapú múzeumi működés | Göcseji Múzeum
Konferencia a Mindszentyneumban

Középpontban a közösségi alapú múzeumi működés

2024. február 26-án és 27-én Közösségi múzeum a gyakorlatban címmel ingyenes regionális múzeumi műhelygyakorlatot szervez a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a nagykanizsai Thúry György Múzeummal és a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságával együttműködve.

A külföldi kollégák bevonásával megvalósuló eseményen workshop, szakmai fórum, új nézőpontú tárlatvezetések és előadások segítik a régió kulturális szakembereinek tájékozódását a közösségi múzeumi projektek és a kulturális örökség 21. századi közvetítésének témájában.  Az esemény külföldi partnere a zágrábi Muze kulturális szervezet, amelynek képviselői a kultúra mai múzsáiként a tárgyi és szellemi örökség újszerű és látogatóbarát bemutatásáról tartanak előadást és sajátélményű workshopot a résztvevőknek.

2024. február 26-án és 27-én Közösségi múzeum a gyakorlatban címmel ingyenes regionális múzeumi műhelygyakorlatot szervez a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a nagykanizsai Thúry György Múzeummal és a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságával együttműködve. A külföldi kollégák bevonásával megvalósuló eseményen workshop, szakmai fórum, új nézőpontú tárlatvezetések és előadások segítik a régió kulturális szakembereinek tájékozódását a közösségi múzeumi projektek és a kulturális örökség 21. századi közvetítésének témájában.  Az esemény külföldi partnere a zágrábi Muze kulturális szervezet, amelynek képviselői a kultúra mai múzsáiként a tárgyi és szellemi örökség újszerű és látogatóbarát bemutatásáról tartanak előadást és sajátélményű workshopot a résztvevőknek.

A rendezvény hétfői napja a nagykanizsai Thúry György Múzeumban zajlik, ahol a közösségi múzeum témáját kibontva a helyi közösségek megszólítása, a civil szervezetek bevonását célzó jó gyakorlatok, valamint a múzeumbaráti kör állnak a délelőtt középpontjában. Délután a Muze horvát szervezet két képviselője tart workshopot a résztvevőknek a kulturális örökség élményszerű bemutatásában rejlő lehetőségekről és a kiállítástervezés kapcsolatáról, a nap zárásaként pedig a Thúry György Múzeum kiállításait tekinthetik meg az érdeklődők kurátori tárlatvezetés keretében. Az esemény a külföldi szakértők bevonása révén segíti az adott régió kulturális szakemberei számára a nemzetközi trendek megismerését, valamint lehetőséget nyújt a külföldi kollégákkal való kapcsolatépítésre is. A horvát szakemberek részvétele az eseményen a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által elnyert ERASMUS+ (KA120-ADU) európai uniós felnőtt tanulási mobilitási program keretében valósul meg.

A keddi napon a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága két tagintézményében, a 2022 őszén megnyitott Mindszentyneumban és a nemrég felújított Göcseji Múzeumban a résztvevők megismerhetik az utóbbi intézmény közösségi régészeti projektjeit a szervezők és az önkéntesek szemszögéből, valamint a Mindszentyneum munkatársainak közösségépítő tevékenységét. Nemzetközi szakmai fórum és tárlatvezetések zárják a gazdag szakmai programot, amely részletesen az alábbi linken olvasható:
https://mokk.skanzen.hu/20240208nemzetkozi-szakmai-muhely-nagykanizsan-es-zalaegerszegen

2024 tavaszán a MOKK további három helyszínen: a tatai Kuny Domokos Múzeumban, a Gödöllői Királyi Kastélyban és a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban szervez a múzeumi világ aktuális kérdéseit a középpontba állító, nemzetközi kollégák bevonásával megvalósuló szakmai műhelygyakorlatot. A rendezvények minden alkalommal egy-egy aktuális, a mai múzeumi párbeszédet meghatározó témát állítanak a középpontba, így többek között a szolgáltató múzeum, a fenntarthatóság és a múzeumi inklúzió témájáról tudhatnak meg többet az érdeklődők.

A rendezvények a Nemzeti Művelődési Intézet Petőfi Kulturális Programja keretében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósulnak meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Örökség – Tudás – Közösség című országjáró eseménysorozatának részeként.

 

2024.
február
15.