Lépjen be a kulturális csodaországba! | Göcseji Múzeum

Lépjen be a kulturális csodaországba!

Különleges világot hozott nekünk 2020. Naponta új kihívásokkal kell megküzdeni, tartjuk a kapcsolatot a külföldön élő barátainkkal és rokonainkkal, s bizony a mindennapokat is más szokások szerint éljük. Sokan nem tehetik meg, hogy a biztonságot nyújtó négy fal között legyenek, de többen dolgozunk most otthonról mint eddig bármikor, a diákság pedig lelkesen veti bele magát az újszerű, digitális oktatás rejtelmeibe.

A világjárványra való tekintettel, átérezve a közép- és felsőoktatásban, valamint a kutatásban résztvevők helyzetét, március 16-tól ingyenessé tették a digitális tudománytár oldalait. Egyelőre egy hónapig (április közepéig), de bízunk benne, hogy lesz időbeli hosszabbítás is. Tehát otthonról könnyűszerrel lehet olvasgatni, kutatni, böngészni az adattárban.

De vizsgáljuk meg közelebbről, mi is a Hungaricana, a Mapire, az ADT, amit most rendelkezésünkre bocsátottak!

Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális adatbázisa, amely hozzáférhetővé tesz több száz hazai tudományos és szakfolyóiratot, heti- és napilapot
- Tudta, hogy elolvashatja Kossuth Hírlapjának 1848. július 1-jei lapszámát?
- Mit szólna, ha egy időutazáson visszarepülne 1914. július elejére, amikor hírül adta Vasárnapi Ujsag, hogy Ferencz Ferdinánd trónörököst és feleségét gaz módon megölték?
- Szeretné tudni, hogyan írt 1953. november 26-án a Népsport újságírója a magyar labdarúgó csapat csodálatos győzelméről, amikor Magyarország Angliát 6:3-ra legyőzte
- Szívesen visszaemlékezne, milyen boldog megkönnyebbülést éreztünk, amikor Magyarország az Európai Unió tagja lett? A Világgazdaság 2004. május 3-ai lapszámával ezt megteheti most otthonról a karosszékében ülve.

De a tudománytárban sorra jelennek meg lexikonok, írói életművek, családtörténeti kiadványok, történelmi monográfiák is. 
- Szívesen elolvasna egy szerelmes verset? A tudománytárban most ötven magyar költő összes versében keresgélhet. Balassi Bálinttól Csokonai Vitéz Mihályon és Arany Jánoson át egészen Kosztolányi Dezsőig valamennyiük költeményében gyönyörködhet.
- Kíváncsi mit tartalmaz a Bölcsesség könyve, Jeremiás könyve, a Prédikátorok könyve? Ennek sincs most akadálya.
- Elolvasná az 1848/49-es szabadságharc igaz történetét? Esetleg korabeli térképeket is böngészne? 
- William Shakespeare alkotásaihoz mit szólna? Még választani is lehet: eredeti angol nyelven vagy magyar fordításban olvasgatná a műveit?

A nemzeti gyűjteményekben a közös múltunkról is fellelhető rengeteg kultúrkincs és történeti dokumentum. A képcsarnok jelenleg 18 intézmény sok százezer képi dokumentumát adja közre (köztük a Göcseji Múzeumét is), legyen az képeslap, fotográfia, festmény, falikárpit vagy más képzőművészeti alkotás. 

Egy másik folyamatosan bővülő gyűjtemény a kataszteri és a történelmi térképek tárháza. Ezeket akár 3D-ben vagy egymással összehasonlítva is meg lehet jeleníteni, miközben történeti síkon is tudunk településneveket keresni.

Bízunk abban, hogy fel tudtuk kelteni kicsit az érdeklődésüket e nagyszerű lehetőség iránt, így nincs más hátra mint kényelmesen elhelyezkedni és ide kattintani. Időutazásra fel, jó szórakozást kívánunk!  

2020.
március
20.