Megnyílt a X. Nemzetközi Krosnoi Lenbiennálé | Göcseji Múzeum

Megnyílt a X. Nemzetközi Krosnoi Lenbiennálé

Krosno - Zalaegerszeg lengyelországi testvérvárosa - kétévente ad otthont annak a textilművészeti bemutatónak, ami rendre a zalai megyeszékhelyre is ellátogat, köszönhetően a Göcseji Múzeum és a Krosnói Kézműves Múzeum lassan húsz éve tartó szakmai kapcsolatának.

A bemutatott kollekció nemzetközi zsűrijének visszatérő tagja dr. Kostyál László művészettörténész, aki augusztus közepén utazott el a lengyel testvérvárosba, hogy a tárlat megnyitója előtt a díjazott műveket a négy lengyel és a cseh kollégájával együtt kiválassza. A biennáléra idén 12 országból összesen 92 alkotó jelentkezett 100 munkával, gazdagon illusztrálva a kortárs művészeti trendeket. Nagy öröm, hogy a 10. biennálénak magyar, sőt, zalai szereplője is van, Takács-Szencz Lívia cserszegtomaji művész személyében. A zsűri tagjainak az értékelés során az esztétikum, a minőség és a művészi kifejezés mellett figyelnie kell arra is, mennyire felel meg az alkotás a pályázatban felsorolt kritériumoknak. A lenbiennáléra elküldött alkotásoknak legalább 70 százalékban lent kell tartalmaznia, méretbeli megkötés is létezik, viszont témában szabad kezet kapnak a művészek.

A X. Nemzetközi Krosnoi Lenbiennálé augusztus 16-án nyílt meg a Kézműves Múzeumban, a tárlat Zalaegerszegre 2019. őszén érkezik.

A kiállításon résztvevő alkotók és néhány fotó a megnyitó ünnepségről:

http://en.len.muzeumrzemiosla.pl/news/10th-international-linen-cloth-bie...

2018.
augusztus
24.