Mindszentyneum alapkőletétele | Göcseji Múzeum

Mindszentyneum alapkőletétele

Új épületszárnnyal bővül a Göcseji Múzeum. A Modern Városok Program keretében még 2019-ben elkezdődött az intézményi felújítás, most pedig ünnepélyesen is elhelyezték az alapkövét a Pehm (Mindszenty) József egykori zalaegerszegi apátplébános, későbbi bíboros, esztergomi érsek emlékére épülő Mindszentyneumnak.

Az új épületben kialakítanak majd 120 fő befogadására alkalmas konferenciatermet, időszaki kiállítóteret, panorámás teraszt, múzeumpedagógiai termet, gyermekfoglalkoztatót, kávézót, ajándékboltot, raktárakat, restaurátor műhelyt, s állandó kiállítótereket, amelyek bemutatják Mindszenty zalaegerszegi éveit, a város 20. századi történelmét, és emléket állítanak a kommunista diktatúra egyház-üldözéseinek.

Az ünnepélyes alapkőletételen beszédet mondott dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki felidézte Mindszenty személyiségét. A szentéletű és vértanú sorsú bíboros egy igazi erkölcsi iránytű volt a korban, amelyben élt, de példakép mindennapjainkban is. Ellentmondott a faji gyűlöletre és az osztály-szocializmusra is, hiszen mindkettő a gyűlöletre épített, míg Mindszenty Józsefet a szeretet vezérelte.

A város nevében Balaicz Zoltán polgármester azt hangsúlyozta, hogy Mindszenty Zalaegerszeghez kötődő 20. századi történelmi személyiség, akit nem csak Magyarországon, de Európában és szerte a világon is ismernek. Éppen ezért történelmünk legnagyobb hatású alakját jó értelemben nem kihasználni a városnak, súlyos mulasztás lenne.

Az ünnepségen beszédet mondott még Vigh László országgyűlési képviselő és Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő. Az alapkövet és az időkapszulát dr. Erdő Péter bíboros, budapest-esztergomi érsek áldotta meg.

A 8,3 milliárd forintos állami beruházás már elkezdődött. Az új múzeum a 21. századi modern építészet stílusában készül. Az építészeti megjelenésében is egyedülálló, modern szárny a külső formájával és esti fényével is egyediséget fejez majd ki, ahogy a Göcseji Múzeum 1890-es épülete mellett megjelenik. Hasonló példákat látunk több nyugat-európai nagyvárosban: Bécsben, Londonban vagy éppen Párizsban.

2020.
július
07.

Címkék