Munkánk gyümölcse…. a göcseji körte | Göcseji Múzeum

Munkánk gyümölcse…. a göcseji körte

A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány gondozásában jelent meg az a gyümölcsészkönyv, amely a 2014-es almafajta-bemutató után most a göcseji és őrségi hagyományos körtefajtákat veszi számba. A könyvbemutatón részt vettek a szerzők (Kovács Gyula, Óvári Miklós, Darázsi Zsolt), és a bemutatónak otthont adó intézmény, a Göcseji Múzeum képviseletében Kaján Imre igazgató is köszöntötte a vendégeket. A könyv születésének apropóján elhangzott: az előző kötet után nagy volt az igény erre az összefoglaló munkára is, amelyhez hasonló (három néprajzi táj – Göcsej, Őrség, Hetés – pomológiáját ennyire részletesen feltáró munka)még nem jelent meg, és hasonlóra sincs példa az országban sem.

Ugyanakkor a könyv szerzői hangsúlyozták: a fajtamentés is utolsóórás, közös feladatunk – már amennyiben egészséges, vegyszermentes, ízletes és sokáig eltartható, könnyen feldolgozható gyümölcsöket kívánunk a jövőben fogyasztani, és kívánunk az utódainknak is örökül hagyni.

A könyv több mint 200, a tájegységre jellemző körtefajtát szemléz leírással és fotókkal. Megvásárolható a Göcseji Múzeumban és a zalaegerszegi Érik a… étteremben (Csipke Passzázs).

A Göcsej és Őrség hagyományos körtefajtái, Göcsej Természetvédelmi Alapítvány, 2016.

2016.
június
09.

Címkék