Múzeumi Találkozások online | Göcseji Múzeum

Múzeumi Találkozások online

Múlt nyáron nagy kiterjedésű több ezer éves település nyomaira bukkantak a Göcseji Múzeum régészei Bagod határában. Neolit-kori házak, illetve a mellettük húzódó árkok nyomai tűntek fel. 7000 évvel ezelőtt 43 épület állt itt, ami jelentős 400-500 lakosú településre utal.

Munkatársaink rábukkantak a római kori sírkertekre utaló szögletes körárkok és a mellette futó út nyomára is, aminek iránya beleillik a római kori parcellázási rendbe. A feltárásban a szakemberek segítséget is kaptak a közösségi múltfeltárás jegyében. Sokan jelentkeztek és keresték fel a faluszéli mezőt, hogy önkéntesként bekapcsolódjanak a kutatásba.

Március 4-én 18.30 órakor a Múzeumi Találkozások online sorozatunk következő előadása erről a témáról szól. A program vendége Eke István, a Göcseji Múzeum régész-térinformatikusa és Sipos Ferenc, Bagod polgármestere, aki heteken át személyesen is követte az eseményeket. Az est házigazdája a múzeum YouTube csatornáján Havasi Bálint régész-főmuzeológus, igazgatóhelyettes lesz.

2021.
március
04.