Múzeumi újranyitás | Göcseji Múzeum
A Göcseji Múzeum megnyitása

Múzeumi újranyitás

Zalaegerszeg város napja alkalmából került sor a Göcseji Múzeum felújítási projektjének zárórendezvényére. Május 14-től négy állandó kiállítás fogadja a közönséget.

A legnagyobb tárlat az Elődeink élete címet viseli, ami egy nagyon informatív, látványos és a kor elvárásait szem előtt tartó várostörténeti bemutató lett. A látogatók megismerhetik, miképp éltek az elmúlt évszázadokban a zalaegerszegi emberek, főként az életmódjuk kerül fókuszba. A két művész - Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész és Németh János keramikusművész - állandó kiállításait korábban is láthatta a közönség, a belső terek azonban e két helyen megújultak, és újabb alkotásokkal bővültek. Fekete György belsőépítész-iparművész állandó kiállítása is újdonságként szerepel a múzeum palettáján. A bemutatott - általa csak mozaikoknak nevezett - alkotások a művész életének utolsó tíz évében készültek.
Az esemény díszvendége L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója volt, aki beszédében kiemelte, hogy

közös értékeink megőrzése és a múzeumi szolgálat kötelességünk.

Igaz, hogy a sok utazás és a világhálón való könnyű közlekedés miatt könnyen feloldódhatunk egy kulturális olvasztótégelyben, de ha a helyi értékeket erősítjük, akkor egy egészséges egyensúlyt hozhatunk létre. Ebben van óriási szerepe egy vidéki múzeumnak! A kulturális intézményeknek szükségük van módszertani- és szemléletváltásra, főleg igaz ez, ha a fiatalabb generációt is meg akarjuk szólítani és be akarjuk csábítani a kiállításokra. Meg kell mérkőznünk az okoseszközökkel, a számítástechnikai vívmányokkal, mindezt úgy, hogy a múzeum nem adhatja fel az alapértékeit. Ennek a kettősségnek az áthidalása és a megoldása szép feladat, erre mindenképpen választ kell találnunk. L. Simon László beszéde végén azt kívánta, hogy a Göcseji Múzeum ne csak a helybéliek kedvelt kulturális intézménye legyen, hanem jelentsen a városnak egy komoly turisztikai vonzerőt is!
A projektzáró rendezvény végén a meghívott közönség a városvezetőkel és politikusokkal együtt megtekintette a négy állandó kiállítást. Az év során további eseménnyel készülünk: az intézmény első időszaki kiállítása, ami egy méltán híres festőművész életútját mutatja be, július elején nyílik.

2022.
május
16.