Múzeumok Éjszakája 2017 | Göcseji Múzeum

Múzeumok Éjszakája 2017

Különös hívószavakkal invitáltuk a közönséget az idei programsorozatra: Be a múzeumba!, A titkok ajtaja kitárul, Rabo-galopp a vályúhoz, Szobrásztitkok, hogy csak néhányat említsünk. Az országosan meghirdetett programsorozat zalaegerszegi helyszínei változatos eseményeket kínáltak.

A Göcseji Múzeum aulájában féltve őrzött családi ereklyékből nyílt tárlat a Múzeumok Éjszakáján. A kiállítást a város első írásos említésének 770. évfordulója ihlette. Arra kértük a zalaegerszegieket, ha van olyan tárgy a birtokukban, ami kifejezi a városhoz vagy annak kisebb-nagyobb közösséghez való tartozást és ragaszkodást, netán valamilyen kedves családi történet is kötődik hozzá, azt juttassák el hozzánk a múzeumba, hogy a nagyközönség is megismerhesse őket. A felhívásra többen is jelentkeztek, végül tizenkét személy egy-egy érdekes tárgyát vagy tárgycsoportját mutattuk be.

A kora esti órákban előadásokat halhatott a közönség: dr. Türk Attila, a Pázmány Péter Tudományegyetem adjunktusa a magyar őstörténet régészeti kutatásának legújabb eredményeit osztotta meg az érdeklődőkkel, Farkas Ferenc szobrászművész pedig alkotói titkokat árult el a közönségnek.

Rabomobillal az idén két útvonal között is választhattak a múzeumba látogatók. A járat egyrészt a Zalavíz telephelyére utazott, ahol Zrínyi Miklós lovának itatóvályúját őrzik és az állagmegóvás érdekében tiszta vizű medencében tárolják, másrészt a régi várkör területét járta be. Másik újdonság az a családi felfedező vetélkedő volt, ami a múzeum állandó kiállítását mutatta be játékosan, az apró részleteket nem szem elöl tévesztve. A programnak ceremóniamestere is volt, Tódor Tamás, a Tourinform iroda munkatársa.

A Göcseji Falumúzeumban vacsoraszínházat rendeztek, Laki János: Piroskák és Farkasokk című kortárs feldolgozását láthatták és hallhatták kicsik és nagyok a Kölcsey Gimnázium színjátszó diákjai jóvoltából, s aki megéhezett az est folyamán, finom falatokat is fogyaszthatott az előadás után.

A múzeumi programokon kívül délután a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban egy sajtótörténeti előadássorozattal és kiállítással várták a betérőket. A Zalaegerszegi Törvényszék pedig rendhagyó bírósági sétával, kisfilmmel, és egy izgalmas perszimulációval készült az idei éjszakára. Új helyszínként a Mártírok úti ÁVH Áldozatainak Emlékhelye is nyitva állt a látogatók előtt, sőt a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum munkatársai kincskereséssel, mesevetítéssel, fejlámpás és védősisakos éjszakai barangolással várták a hozzájuk betérőket.

2017.
június
30.

Kapcsolódó tartalom