Múzeumok Őszi Fesztiválja | Göcseji Múzeum

Múzeumok Őszi Fesztiválja

A nagysikerű Múzeumok Őszi Fesztiválját október 3. és november 13. között rendezik meg országszerte. A programkavalkád idei jelmondata a kulturális örökség európai évéhez kapcsolódóan: „Ezt mind fenntartjuk!”.

A közintézmények bemutatják, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalnak a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában. A programsorozathoz a Göcseji Múzeum és tagintézményei is csatlakoztak.

A göcseji ember és a természet ajándékai

Tematikus tárlatvezetésre invitáljuk a közönséget október 22-én 13.00 órakor a Göcseji Falumúzeumba. Felértékelődik az az évszázados tudás, amivel a göcseji ember (a természetet nem kizsigerelve) megtermelte, összegyűjtötte azt, amire szüksége volt: kezdve az építőanyagoktól, a viseletek előállításához szükséges len és kenderen át az ételkészítéshez szükséges alapanyagokig. A program helyben készült, kemencében sült finomságok kóstolásával zárul. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a https://forms.gle/TgwxXFNXWgAVSE2X6 lehet. 

Göcseji estebéd a skanzenben

Egyre többen ismerik fel, hogy a vidéki, hagyományos életforma segíthet a kor gazdasági nehézségeinek a leküzdésében. Az október 22-én 16.00 órakor, a Göcseji Falumúzeumban szervezett tematikus tárlatvezetés az élelmiszer-alapanyagok gyűjtése, termesztése, az állattartás, hagyományos önfenntartó életmód rejtelmeibe vezeti be a részvevőket. A sétát a csödei kerített porta udvarán vacsora zárja, és muzsikaszó gondoskodik a felejthetetlen hangulatért. A részvétel regisztrációhoz kötött.

A programra a https://forms.gle/qP8QNLpaG982cDjK7 linken lehet regisztrálni. 

Márton-napi vigasságok

A zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum programdús évét a Márton-napi vigasságok rendezvénnyel zárja november 12-én, szombaton. Szent Márton napja az éves munkák végeztével hagyományosan a betakarítások és az újbor ünnepe. A nagy lakomákat követően kezdődött a téli, benti munkák időszaka és a karácsonyig tartó negyven napos adventi böjt. Márton-nap azonban még a vigasságé.
A rendezvényen folklór programok, kirakodóvásár, számos különleges göcseji finomság kóstolása várja a közönséget.

 

 

 

2022.
október
13.