Nők a 20. századból | Göcseji Múzeum
Részlet a Nőnek lenni akkor kiállításból

Nők a 20. századból

Nőnek lenni akkor… címmel megnyílt legújabb időszaki kiállításunk, amely kilenc zalaegerszegi hölgy életútján mutatja be, milyen volt az élet egy nő számára a 20. század elején és közepén, és persze azt is, melyek voltak a kitörési pontok. Béres Katalin, Megyeri Anna, Erős Krisztina történészek és Kiss Nóra etnográfus kutatásain alapuló kiállítás olyan nőket mutat be, akik merték megélni az álmaikat, akik ki tudtak törni az akkori társadalmi elvárások sorából. Nevezhetjük őket formabontónak, vagánynak vagy bátornak, mi 21. századi nők is inspirálódni tudunk az élettörténeteikből. Ahogy Pánczél Petra kulturális újságíró - aki a tárlatot a közönség figyelmébe ajánlotta - a megnyitón feltette a kérdést: Ha ők abban a korban fel merték vállalni az álmaikat és a döntéseiket, mi mitől tartunk? 

A kiállításmegnyitón Herkliné Ebedli Gyöngyi önkormányzati képviselő és Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója mondott köszöntőt, az ötvenes évek dallamait pedig Bódis Bettina varázsolta az intézmény falai közé. A múlt század hangulatát Orbán Ildikó grafikus installációi és enteriőrjei idézik meg. A kiállítás további különlegessége az, hogy a kilenc főszereplő hölgy hangot is kapott, egy gombnyomásra elmesélik életük történetét. Büszkék vagyunk arra, hogy a tárlat saját gyűjteményi forrásból valósult meg, a számos korabeli fotó, újságcikk, műtárgy mind a múzeum tulajdona.
 
Kik a kiállítás főszereplői? Gróf Festetics Mária udvarhölgy, későbbi gazdálkodó, Hegedűs Klári színművésznő, Háry Emma költőnő, Saly Viktorné fényképész, Dr. Kovács Malvin doktornő, Turcsányi Sipos Kató védőnő, Grész Irma iskolaigazgatónő, Fráter Blanka óvónő, Farkasovszky Terike tánctanárnő. A kiállítás május 31-ig tekinthető meg, és számos kísérőprogramot hirdetünk meg a téma köré, legyen az tárlatvezetés, előadás, koncert és bemutató. 
 

2024.
január
23.