Nőnek lenni akkor | Göcseji Múzeum
Nőnek lenni akkor kiállítás a Göcseji Múzeumban

Nőnek lenni akkor

A közelmúltig a történetírásainkban a nők általában mint mellékszereplők jelentek meg. Ők voltak azok, akik a férfiak számára a nyugodt hátteret és a békés otthont biztosították, megszülték és felnevelték a család büszkeségeit, a következő generáció tagjait.

Az újabb történeti kutatások viszont azt bizonyították, hogy a hölgyek között is voltak olyanok, akik alakították, befolyásolták a családon túli környezetük életét, saját jogon szereztek hírnevet maguknak. Közülük mégis kevesek nevét őrizte meg az emlékezet. 

Elhatároztuk, hogy egy időszaki kiállításon megismertetjük a közönséggel azokat a zalai nőket, akik mertek a szívükre hallgatni, akikben volt kellő bátorság és elszántság ahhoz, hogy a korabeli társadalmi elvárásokkal szembe menjenek. Ők voltak azok, akik szerepvállalásukkal, hivatásukkal hozzájárultak a helyi közösség életének jobbá tételéhez is. A Nőnek lenni akkor… című kiállítás kilenc nő sorsát mutatja be, közülük azonban csak egy, gróf Festetics Mária szerzett magának országos hírnevet, a többiek helyi vonatkozásúak, de méltók a közösség emlékezetére.

 

Ki az a néhány különleges nő, akiket hamarosan megismerhet a közönség? Gróf Festetics Mária Erzsébet királyné egykori udvarhölgye, Háry Emma költőnő, Dr. Kovács Malvin, a város első gimnáziumi leánytanulója, későbbi első orvosnője, Turcsányi Sipos Kató zöldkeresztes védőnő, Grész Irma, a polgári leányiskola művészetimádó igazgatónője, Farkasovszky Terike, a fáradhatatlan és az egész megyében ismert tánctanárnő, Fráter Blanka óvónő és Saly Viktorné, aki férje halála után három lányával együtt vezette fényképész vállalkozásukat. 

A tárlaton a bemutatott hölgyek életnagyságban is megjelennek, láthatunk majd csinos enteriőröket, megismerhetjük a főszereplőktől hátra maradt tárgyi emlékeket, és a modern technika segítségével maguk mesélik el az életük történetét. A látványelemeket nagyméretű printek és térbeli installációk gazdagítják. Bónuszként a kiállításban megemlékezünk egy férfiról is, a zalaegerszegi születésű Wlassics Gyula kultuszminiszterről, aki megnyitotta a nők előtt a tanulás lehetőségét az egyetemek bölcsészeti, gyógyszerészeti és orvosi karain. 

 

A Nőnek lenni akkor… című tárlat 2024. január 17-én nyílik a zalaegerszegi Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében. 

 

2024.
január
11.