"Pálos monostorok Zala megyében..." sajtónyilvános projektindító rendezvény a Göcseji Múzeumban | Göcseji Múzeum
A sajtónyilvános projektindító rendezvény résztvevői.

"Pálos monostorok Zala megyében..." sajtónyilvános projektindító rendezvény a Göcseji Múzeumban

2023. január 23-án satónyilvános projektindító rendezvényen mutatták be a "PÁLOS MONOSTOROK KÖZÖSSÉGI RÉGÉSZETI KUTATÁSA ZALA MEGYÉBEN, VALAMINT A KUTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ KONFERENCIA ÉS KONFERENCIA KÖTET MEGVALÓSÍTÁSA" című projektet. 

A Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programjának keretében a Göcseji Múzeum még 2022-ben 7.936.000 Ft. támogatásban részesült a mai Zala vármegye területén található pálos monostorok régészeti kutatásának folytatására, pálos régészeti konferencia szervezésére és konferenciakötet kiadására. 

Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a Pálos Rend elfeledett középkori kolostorainak kutatása a mai Zala vámegyében - közösségi kezdeményezésre - 2016 nyarán indult el. A zalaegerszegi Göcseji Múzeum és a keszthelyi Balatoni Múzeum közreműködésével, szakmai és civil partnerek együttműködésével, közösségi finanszírozásból megvalósuló pálos kutatási program a mai Zala vármegye közigazgatási határain belül található 4 kolostor (Vállusszentmiklós, Örményes, Elek, Enyere) helyének minél teljesebb megismerésére, feltárására, megőrzésére és hasznosítására  összpontosult. A projekt szakmai vezetői Simmer Lívia és Havasi Bálint régészek. 

Az elnyert támogatásból újabb lendületet kaphatnak az elmúlt években megkezdett közösségi régészeti feltárások Válluson és Zalacsány-Örvényeshegyen. Kiterjedt roncsolásmentes, geofizikai kutatások kezdődhetnek Óhidon és Kehidán. A Magyar Géniusz Program segítségével az elmúlt évek régészeti és térinformatikai adatai is összegezhetők, új természettudományos vizsgálatokra is sor kerül. A szerteágazó tudományos kutatások eredményeit a kutatócsoport tagjai 2023 szeptemberében a "Fehér barátok nyomában" című konferenciasorozat zalaegerszegi állomásán a Göcseji Múzeum tagintézményében a Mindszentyneum Látogatóközpontban osztják meg az érdeklődő szakmai- és nagyközönséggel. 

A Zala vármegyei pálos közösségi múltfeltárás célja a kezdetektől fogva a tudományos kutatások mellett a helyi közösségek igényeinek kiszolgálása, a helyi kulturális élet, turizmus fellendítése, a közösség szervezése és formálása. A Göcseji Múzeum célja, hogy az ásatások eredményei minél szélesebb körben hasznosuljanak. A közösségek bevonásával megvalósuló kolostorkutatás nemcsak a nemzeti, hanem a helyi identitástudatot is erősíti.

A sajtónyilvános projektindító rendezvényen Dr. Kostyál László a Göcseji Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Csapláros Andrea a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke, a Savaria Múzeum igazgatója, a Magyar Géniusz Program projektkoordinátora ismertette a Magyar Géniusz Program fő célkitűzéseit. Ezután Simmer Lívia és Havasi Bálint a Göcseji Múzeum régész-főmuzeológusai mutatták be a projekt fő célkitűzéseit és várható eredményeit. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Puskás R. Antal atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, aki a kutatások tudományos és turisztikai célja mellet ezek közösségformáló erejét emelte ki. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Nagy Lászlóné, Zalacsány polgármestere a pálos települések találkozójának 2023. évi házigazdája. Ezt követően Badacsonyi Tamás fesztiváligazgató bemutatta az Örvényesvölgyi Fesztivál pálos vonatkozású programjait, fejlesztési terveit, a Göcseji Múzeum és a fesztivál együttműködésében rejlő lehetőségeket. A hozzászólások sorát Nagy Miklós Óhid polgármestere zárta. 

 

 

 

 

 

 

2023.
január
23.
Simmer Lívia és Havasi Bálint bemutatja a projektet.