Pillanatképek | Göcseji Múzeum

Pillanatképek

A magyar kultúra napján a színvonalas rendezvények segítenek mindig nagyobb figyelmet szentelni évezredes hagyományainknak és a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinknek. A közelmúltban a Göcseji Múzeum munkatársai is felidézték azokat a pillanatokat, amelyek a legjobban jellemezték az elmúlt esztendő szakmai munkáit.

A program az intézmény legújabb kutatási eredményeibe engedett bepillantást. Régészeti feltárásokról ugyanúgy szó volt, ahogy történelmi, művészettörténeti, múzeumpedagógiai és rendezvényszervezői munkával kapcsolatos témákról.

Nyolc érdekes téma, nyolc rövid és izgalmas előadás

Sümeginé Horváth Anita közönségkapcsolati osztályvezető mindjárt felütésként képes összeállításával bemutatta azt a színes és programokkal tűzdelt életet, ami a tavaly májusi újranyitás óta aktív mindennapokat biztosít mind a látogatóknak, mind a múzeumi közösségnek. Dr. Kostyál László múzeumigazgató egy festőbarátra emlékezett vissza. Arra a Bedő Sándorra, akinek az alkotói éveiről a művészettörténész által írt csodásan illusztrált könyve nemrég jelent meg. Eke István régész-térinformatikus a Sármelléken előkerült késő rézkori csontvázak feltárási körülményeit mesélte el, és arról is szó esett, hogy a szokatlan pozícióban eltemetett csontvázak vajon háborús áldozatok lehettek vagy inkább egy járvány során elhunyt emberek maradványai. Béres Katalin történész-főmuzeológus Zalaegerszeg egyik ikonikus épületének, az Arany Bárány Szállónak egy híresen kibírhatatlan jellemű tulajdonosáról mesélt, és arról is, hogy volt idő, amikor izgalmas bűncselekmények is zajlottak az épület falai között. Simmer Lívia régész-főmuzeológus azokról a középkori téglaégető kemencékről tartott előadást, amelyek a nemrég megnyílt Mindszentyneum épületében jelentik a 14. és a 21. század találkozását. A sort Csengei Ágota, a Mindszentyneum tagintézményvezetője folytatta, aki az intézmény megnyitása óta eltelt három hónap tapasztalatairól és élményeiről tartott egy kis összefoglalót. Havasi Bálint, Orha Zoltán és Németh Roland régész-muzeológusok az Alsópáhok határában feltárt római kori sírokról meséltek, amelyekből csodás leletek, sigillata tálak, edények, ruhakapcsolótűk, bronzkarperecek és érmek kerültek elő. Az estet Varju András falumúzeumi osztályvezető zárta, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évek terhelt hónapjaiban a Göcseji Falumúzeum mindig a nyugalom és a béke szigete maradt, ahová jó elsétálni, ahol a madárcsicsergés és a látvány mellett csak feltöltődni lehet. 
 
A Göcseji Múzeum és tagintézményei ebben az évben is várják a látogatókat sokszínű programokkal és kiállításokkal. A részletekről a múzeum weblapján és a közösségi oldalakon lehet tájékozódni. 

2023.
február
02.

Címkék