Régi és gyönyörű | Göcseji Múzeum

Régi és gyönyörű

Eklerné Válics Györgyi múzeumunknak ajándékozta szüleinek a magyaros stílus jegyében készült esküvői öltözetét. Válics Ferenc késműves és műköszörűs mester 1917-ben született, 1942. szeptember 7-én vezette oltár elé az 1924-ben született Vandra Matildot, a ma is szellemi frissessége birtokában élő hölgyet.

Az öltöny Tóth Gyula Kossuth Lajos utcai üzletében készült, míg a ruhát egyik rokona, Magyar Irén varrta, anyagot a Schütz áruházban vásároltak hozzá.

Bodnárné Lendvay Zsuzsa segített abban, hogy a régi Válics ház padlásáról lekerüljön az öreg hintaló, melyet a Válics testvérek, Ferenc és Györgyi, ahogy a mellékelt fotón is látható, boldogan használtak az 1950-es években.

A hintaló korábbi, egy katonatiszttől vásárolta az örömben úszó atya Ferenc fiának, amikor megszületett 1943-ban.

Három családi albumot csak reprózásra kaptunk, tele számos izgalmas várostörténeti (ipar, kereskedelem, oktatás, sport, divat, cserkészet), dokumentum értékű fotográfiával. A képek megjelenhetnek az idei évre tervezett, Serényi Árpád fényképész munkásságát felvonultató albumban, a jövő évre tervezett várostörténeti képeskönyvben és új állandó kiállításunkban is.

Köszönet érte.

Megyeri Anna történész muzeológus

Fotó: Megyeri Anna

Tárgyfotó és reprodukció: Horváth Lilla Éva

2016.
május
05.

Címkék