Színházi élet egykor | Göcseji Múzeum
Csoportkép

Színházi élet egykor

Ebben az évadban 40 éves a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház. Az évtizedek során a társulatnak köszönhetően számos élményben volt része a lelkes zalaegerszegi közönségnek, sok klasszikus és kortárs színdarabot, drámát, musicalt, bohózatot láthattak. De vajon azt tudjuk, hogyan kezdődött a színjátszás, mikor működtek utazó színi társulatok az országban?

Egyáltalán ki volt az, aki a színjátszást elsőként szorgalmazta a városban, melyek voltak az első színházi kísérletek és hogyan alakult az legelső színházi premier a zalai megyeszékhelyen?

Minderre azon a konferencián kaptunk választ, amelyet a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága rendezett meg a város dísztermében október 11-én. A Színházi élet Zalaegerszegen a kezdetektől az állandó színház megnyitásáig című tudományos konferencián a múzeum történészei - Béres Katalin és Erős Krisztina - mellett a levéltár kutatói, a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum és az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum munkatársai tartottak előadást. Havasi Bálint főigazgató és Balaicz Zoltán polgármester köszöntő szavai után dr. Besenczi Árpád színházigazgató is üdvözölte az előadókat és a közönséget, majd Kiss Gábor főkönyvtáros elnökletével kezdetét vette a rendezvény.
Számos izgalmas és meghökkentő történetet hallottunk, elhangzottak olyan kutatási eredmények is, amelyeket elsőként ezen a fórumon hallhattak az érdeklődők. Az előadások kötetben is hamarosan megjelennek, ígéretet kaptunk a szerkesztőtől, hogy jövő ősszel már a kezünkben tarthatjuk a jubileumi kiadványt. 

2023.
október
12.

Kapcsolódó tartalom