Templomnyitogató | Göcseji Múzeum

Templomnyitogató

Az ember olykor meglepődik, milyen gyorsan elrepül közel két óra. Főleg, ha kellemes a társaság, gyönyörű az idő és számos érdekességet hall, ami leköti a figyelmet. Talán ezt érezték azok az érdeklődők, akik ellátogattak a Templomnyitogató című programra, amelyet a Tourinform iroda és a Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület hirdetett meg.

A város különleges értékeinek történetébe nyerhettek bepillantást mindazok, akik részt vettek a Rózsák terén indult sétán. Megyeri Anna történész-főmuzeológus kolléganőnk avatta be a közönséget a Kálvária kápolna és temetőkert, a református és az evangélikus templomok titkaiba. 
A temetőkertben Both István önkéntes temetőgondnok fogadta a vendégeket, akitől megtudtuk, hogy az 1700-as évekből származnak az első sírok, igaz, a fejfákat annak idején tölgyfából készítették, így azok már nem maradtak fenn. De egy különleges lant alakú sírkövet mindenki megcsodált, az ugyanis Gothard János csizmadiamester és felesége, Simonfy Borbála emlékhelye, akiknek egy értékes műemléket köszönhetünk. Ők a belvárosban, a Várkörön éltek takaros házukban, és mivel mélyen vallásos emberek voltak, a jótékonykodást is fontosnak érezték. Nekik köszönhetjük azt az emblematikus alkotást, amely mellett oly sokszor elhaladunk, ez pedig a Szentháromság-szobor a Mária Magdolna Plébániatemplom előtt. Felfedezték már, hogy valamennyi szent elegáns csizmát visel? Bizony, ez sem véletlen. Ahogy az is érdekes adalék volt, hogy a temető területe koponya alakú dombon fekszik, és kelet-nyugati tájolású. Kezdetben fakerítés ölelte körül a sírkertet, ma már stációkkal körbevett kőkerítés díszíti.

A református templomban Hodánics Péter Csaba református lelkész is köszöntötte a séta résztvevőit, aki elmesélte, hogy igazából 1921 után jelentek meg a városban a gyülekezet tagjai, Őrségből, Őriszentpéterről, Kustánszegről érkeztek református családok. A templomot Szeghalmi Bálint tervei alapján 1940-42 között építették, aki az erdélyi, kalotaszegi népi motívumokat is beleálmodta az enteriőrbe. De szóba jött a nemrég megtalált időkapszula, ami a vészjósló, háború előtti időszak miatt nem is igazi urna volt, hanem egy papírtekercs, ami nem állta ki az idő vas fogát. Levelet nem találtak benne, csak hitvalló plakátot, egy korabeli magazint és Horthy kormányzó képét meglehetősen rossz állapotban. A séta a Kálvin-teremben folytatódott, ahol a csoport Tolvaj Márta, az Őrségi Kitelepítéseket Kutató Egyesület alelnöke vezetésével megtekintette a Kitépték őket közülünk című kiállítást. 

A neogótikus stílusú evangélikus templomban megcsodálta a közönség az orgonát, a néhány évvel ezelőtt felújított oltárt és templombelsőt. Az evangélikus gyülekezet a városban 1902-ben kezdett önálló életet, miután elvált a zalaistvándi anyagyülekezettől, és a templom rá néhány évvel készült el. A templom tervét Gerey Ernő budapesti építész készítette, a kivitelezést pedig Morandini Tamás építési vállalkozó gondjaira bízták, aki 1906. március 15-én meg is kezdte a kivitelezést. A harangokat a soproni Seltenhofer cégénél készítették, a nagyobbik 569 kg, míg a kisebbik 295 kg súlyú. Az épület mellett áll a reformáció 500. évfordulója alkalmából emelt Luther Márton szobor, Farkas Ferenc zalaegerszegi szobrászművész alkotása. 
 

2022.
május
05.