Tükrös mézeskalácsszív a múzeumban | Göcseji Múzeum

Tükrös mézeskalácsszív a múzeumban

Közeledik a szerelmesek napja. A Göcseji Múzeumban a felnőtteket Múzeumi kerengő-sorozatunk következő programja várja, benne korabeli szerelmes történetekkel, még korábbi pajzán ábrázolásokkal és szerelmi ajándékok megismertetésével. De a kisebbekre is gondoltunk e téma kapcsán. Múzeumpedagógusaink igazán kreatív, egyben ismeretterjesztő foglalkozásokat ajánlottak az iskolás csoportoknak.

Ma már nehezen képzeljük el, de hajdan a fiatalok gátlásosan nyilvánultak meg, ha az érzelmeikről kellett beszélni, pláne, ha még nem is volt illő ilyen témában megnyilvánulni. Erre volt tökéletes megoldás a szerelmi ajándék, ami eleinte a személyes vonzalom kifejezését, később a kapcsolat megerősítését szolgálta. 

A diákok eleinte mosolyogva vették tudomásul a foglalkozás témáját, de amikor beléptek az Elődeink élete című várostörténeti kiállításba, izgatott keresgélés vette kezdetét. Az egyik vitrinben csodás mézeskalács-ütőfákra leltek a gyerekek, néhányat a kezükbe is foghattak, megérinthették azokat a tárgyakat, amelyekkel elődeik dolgoztak jeles alkalmakkor. De mindennapos használatban voltak a mézeskalácsos mesterek műhelyeiben, akik a közkedvelt készítményeiket vásárokon, búcsúkon és piacokon árulták. 

A színes, cukormázas mézeskalács - főleg a szív alakú és a tükrös - az egyik legszebb formája a szerelmi ajándékoknak. De mire volt jó a tükör? Múzeumpedagógusaink ezt is szemléletes módon mutatták be: „Lányok, vegyétek a kezetekbe a szívet, és nézzetek bele a tükörbe! Kit láttok? Talán azt a lányt, akibe a fiú szerelmes?” Így már azonnal értelmet nyert a furcsa kellék a cukrászati remeken.
Mézeskalácsot készíteni pedig otthon, sőt, a múzeumban is lehet! A gyerekek nagy izgalommal öltöztek be kis cukrászoknak, megkapták a receptet és a múzeumpedagógusok okos tanácsait, gondosan kimérték a hozzávalók adagjait és elkezdődött a gyúrás, a sodrás, a formák kiszúrása és a díszítés. A forró sütő pedig várta a szívvel-lélekkel készített gyönyörű gyerekalkotásokat. 
Kik kapják ezeket a tükrös mézeskalácsszíveket? Február 14-én Bálint-napon, a szerelmesek napján kiderül…

2023.
február
11.