Várja a látogatókat a Mindszentyneum | Göcseji Múzeum

Várja a látogatókat a Mindszentyneum

Zalaegerszegen Mindszenty bíborost, hercegprímást, esztergomi érseket Pehm Józsefként ismerik. Nem csoda, hiszen 25 éven át ebben a városban apátplébánosként szolgált. Hitoktatónak érkezett a zalai megyeszékhelyre 1917-ben, majd rövidesen átvette a plébánia vezetését. Meghatározó szerepe volt Zalaegerszeg életében.

Mindszenty Pehm Józsefnek, zalaegerszegi tevékenységének és a kommunista diktatúra egyházüldözésének a Göcseji Múzeum új épületszárnyában nyíló állandó kiállítások állítanak emléket. A Mindszentyneumot, az ötszintes Mindszenty József Látogatóközpontot október 23-án Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke avatta fel. A legfrissebb információk szerint szakmai tartalmára és tematikájára való tekintettel a múzeum megkapja az országos érdeklődésre számot tartó intézmény besorolást, így az új épületszárny még időszakosan sem zár be, egész évben várja a közönséget.

Az épület alagsorában kapott helyet Zalaegerszeg középkorát bemutató tárlat, ugyanis a konkrét területhez néhány méterre tárták fel a Göcseji Múzeum régészei azt a két téglaégető kemencét, amit a szakemberek restauráltak, és most más korabeli lelettel együtt kiállítottak. A földszinten információs pont, ajándékbolt és kávézó kapott helyet. De két konferenciatermet is találunk, amik akár egyben, akár külön-külön kiszolgálnak egy rendezvényt. A vendég lifttel vagy az elegáns központi lépcsőházban felmehet az első emeletre, ahol találkozik azzal az állandó kiállítással, ami Mindszenty (Pehm) József életével és több évtizedes tevékenységével foglalkozik. Az egyháztörténeti és a huszadik századi magyar történelmi szerepén túl az ember bemutatására is hangsúlyt fektettek a tárlat megálmodói. Mindszenty életútját korszerű installációs rendszerrel és technikai háttérrel mutatják be. De ezen a szinten kapott helyet egy múzeumpedagógiai terem és egy látványos moziterem is. A második emeleten tekinthető meg a kommunista diktatúra egyházüldözéséről szóló tárlat. A kiállítás azt mutatja be, hogyan élték meg vagy élték túl az egyházhoz kötődő személyek a megpróbáltatásokat. A megközelítés ökomenikus jellegű bemutatás, szubjektív szemszögből láttatja a kor ismérveit, vagyis jól szemlélteti, hogy ők is emberek voltak, akik különböző módokon viszonyultak a kor egyházellenes tiltásaihoz. A legfelső szinten üvegezett kiállítótér található egy olyan panorámaterasszal, ahonnan a város tornyaira, tetőire és a környék dombjaira nyílik a kilátás. 

A Mindszentyneum Zalaegerszegen, a Batthyány utca 4-6. szám alatt október 25-től 10.00 órától látogatható. Látogatói információk: https://mindszentyneum.hu/

 

Fotó: Bicskei József, Umberto Pezzetta

2022.
október
24.

Címkék

Mindszentyneum megnyitóján Dr. Udvardy György érsek megáldja az épületet
Mindszentyneum megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi köszöntőt tart
Mindszentyneum kiállítótér részlete