Zalai Kincskereső | Göcseji Múzeum

Zalai Kincskereső

A Göcseji Múzeum szervezésében került sor a Zalai kincskereső 2016/17 című hagyományőrző vetélkedő megyei döntőjére. A versenyt a Zala Megyei Önkormányzat és a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Bizottsága hirdette meg a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának a céljából.

A döntő első felére a Göcseji Falumúzeumban került sor, ahol gasztronómiai és kézműves feladatok  várták a megyéből érkező általános és középiskolás diákokat. Volt, aki első ízben próbálkozott a prószasütéssel, de olyanok is akadtak, akik magabiztosan forogtak a konyhában. Gyönyörű alkotások is születtek a délelőtt folyamán: kipróbálhatták a gyerekek a kosárfonás, az agyagozás, a fafaragás, a szövés, a bőrözés és a csuhétárgyak készítésének a fortélyait. A kincsvadászaton számos olyan feladatot kellett a gyerekeknek megoldani, amely mind a paraszti élet mindennapjaihoz és tudásához hozzátartozott. Lelkesen állították össze a diákok a hagyományos göcseji lakodalmas ételsort, egymás szavába vágva ismerték fel a magyar zöldségeket és fűszereket, s a népművészeti tárgyak felismerésében is ügyeskedtek.

A verseny délután a Göcseji Múzeumban folytatódott. Az intézmény állandó és ideiglenes kiállítása nagyszerű alapot adott a magyar értékeink felkutatásának.

A díjátadót, amelyet a Zalaegerszegi Törvényszék dísztermében rendeztünk meg, nagy várakozás előzte meg. A vetélkedőt végül a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium és a bagodi Fekete István Általános Iskola tanulói nyerték meg, ők képviselik majd Zala megyét az országos megmérettetésen.

Őszintén gratulálunk nekik és szurkolunk a jövőbeni kitűnő teljesítményért.

2017.
február
22.