Zalai Múzeum 26. | Göcseji Múzeum
Zalai Múzeum 26 kötetbemutató csoportkép

Zalai Múzeum 26.

 

Több mint harminc évvel ezelőtt indult útjára a Zalai Múzeum című kiadványsorozat, amely rendszeresen, változatos tematikát követve számol be a múzeumi és társintézményekben folyó szakmai munkáról. A néhány napja bemutatott kötet a sorban a huszonhatodik, hat témakörben vonultat fel tanulmányokat. Történettudomány, művészettörténet, régészet, kiállításrendezés, műhelymunka és gyűjtemény témaköröket érint az a 29 szakmai írás, amelyet az érdeklődők elolvashatnak az 534 oldalas kiadványban. 

Erős Krisztina történész, a kötet szerkesztője rendhagyó módon mutatta be a kötetet, ugyanis négy meghívott vendégével beszélgetett. Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történésze, Gálig Zoltán, a Szombathelyi Képtár művészettörténésze és egykori igazgatója, Müller Róbert, a keszthelyi Balatoni Múzeum régésze, nyugalmazott igazgatója beszélt a kötetben megjelent tanulmányáról. Meglepetésvendégként jelen volt Németh János Kossuth-díjas keramikusművész, aki néhány személyes emléket osztott meg a közönséggel, ugyanis a Zalai Múzeum 26. egy tisztelgő példány. 

A szerzők a tavaly hatvanéves Dr. Kostyál László művészettörténésznek, a Göcseji Múzeum igazgatójának ajánlották a kiadványt. A nyolcvanas években a fővárosból érkezett régész-művészettörténész fiatalember hamar zalaivá vált, s azóta a helyi művészeti élet népszerűsítője, megkerülhetetlen alakja lett. Nevéhez fűződik számos képzőművészeti kiállítás rendezése, zalai művészeti értékek bemutatása, a Göcseji Múzeum gazdag képzőművészeti gyűjteményének létrehozása. A kollégák bíznak abban, hogy a hatvanadik év nem valaminek a lezárása, hanem csak egy állomás, és Kostyál László még hosszú időt tölt el a képzőművészeti élet és a muzeológia szolgálatában.

A Zalai Múzeum 26. kötet kétszázötven példányban jelent meg, a bemutató után a Göcseji Múzeum recepcióján elérhető, és interneten is megrendelhető. 

 

2023.
március
06.

Címkék