A Megtestesülés misztériuma | Göcseji Múzeum

A Megtestesülés misztériuma

Látogatható:
2015. november 12. - 2015. december 23.

Karácsonyi válogatás a Molnár C. Pál emlékmúzeum és a kecskeméti Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálék anyagából.

A Göcseji Múzeumnak a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó képzőművészeti tárlata két részre oszlik. A kiállítótér kisebb, első részében egy Molnár C. Pál festőművész képeiből összeállított, a Teremtéstől a Megtestesülésig tartó ívet ábrázoló klasszikus ciklus lesz megtekinthető, melyben a hangsúly a karácsonyi (Születés, Királyok imádása) és az azt közvetlenül megelőző (Angyali üdvözlet, Vizitáció), illetve követő (Menekülés Egyiptomba) eseményekre esik. E ciklus a hagyományos ikonográfia segítségével enged betekintést a karácsony misztériumába.

A kiállítás másik, nagyobb része válogatást nyújt az eddig hét állomást megért kecskeméti Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále anyagából. A páros esztendőkben megrendezésre kerülő seregszemle a kortárs vallásos művészet talán legrangosabb hazai fóruma. A zalaegerszegi bemutatóra az Isten megtestesülésére és a Megváltásra fókuszáló keresztény tanításnak a karácsonyhoz tágabb, olykor átvitt értelemben kapcsolódó mai művészi interpretációiból válogattunk.

A kiállítás tartalmi oldala egységes, a formai megközelítés révén elkülönülő két résszel pedig azt kívánjuk megvilágítani, hogy az örökkévalóra irányuló tartalom nem csupán a hagyományos, hanem a kortárs művészeti eszközökkel is teljes mértékben kifejezhető.

Kapcsolódó tartalmak