Ami a hegyek gyomrában rejtőzködik - Az ásványok világa | Göcseji Múzeum
Ami a hegyek gyomrában rejtőzködik - Az ásványok világa

Ami a hegyek gyomrában rejtőzködik - Az ásványok világa

Látogatható:
2012. március 28. - 2012. május 27.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum Természettudományi Osztályának gyűjteményében az élettelen természetet képviselő ásványok, kőzetek története a XIX. század nyolcvanas éveire nyúlik vissza. Lászy Vilmos színigazgató ajándékával, ekkor alapozta meg a kollekciót, amelynek néhány darabja ma is megtalálható a beleltározott tárgyak között. A közel száz darabos anyag az elmúlt százharminc év alatt tízezresre duzzadt, ajándékozások és különböző céltámogatások segítségével.

Húsz éve pedig elsősorban a mai Magyarország területén lévő lelőhelyek tematikus gyűjtésével is gyarapodik állományunk, amelynek legnagyobb részér így a hazai és erdélyi ásványok teszik ki, de megtalálható a perui Paracas-félszigetről származó gipsz, madagaszkári labradorit vagy a Himalája rutíltűs kvarca is. Tematikailag, néhány kivételtől eltekintve, a gyűjteményünk felöleli a teljes ásványtani rendszer osztályait, csoportjait. Természetesen a szakmai kritériumok mellett fontos szempont a darabok gyűjtésénél a szépség, az esztétikai élmény biztosítása is.

A zalaegerszegi Göcseji Múzeumban kiállított ásványok csak egy nagyon szűk keresztmetszetét adják anyagunknak, célunk a figyelem felkeltése a természet ezen csodái iránt. A kristályok mértani szabályossága, forma illetve színbeli változatossága remélhetőleg látogatóinknak is emlékezetes élményt fog nyújtani.

Ami a hegyek gyomrában rejtőzködik - Az ásványok világa
Ami a hegyek gyomrában rejtőzködik - Az ásványok világa