Nézőpontok – Térhatású fényképek a Nagy Háborúból | Göcseji Múzeum

Nézőpontok – Térhatású fényképek a Nagy Háborúból

Látogatható:
2015. március 06. - 2015. április 26.

Nem mindennapi fotókiállításnak ad otthont április végégig a Göcseji Múzeum: a Nemzeti Múzeum tárlata március 6-tól vendégeskedik Zalaegerszegen. A Nézőpontok - Térhatású fényképek a Nagy Háborúból című kiállítás olyan korabeli, első világháborúban készült sztereofotókat mutat be, amelyek a modern technika segítségével egy képpé alakítva, piros-kék szemüvegen keresztül valódi háromdimenziós látványt nyújtanak. Komplexebbé teszi az élményt, ha tudjuk: az első világháború volt az első olyan háború, ahol a fotók már propaganda célokat is szolgáltak, így a szembenálló felek, vagyis mind az antant, mind a központi hatalmak tudatosan operáltak a közreadott látvánnyal és információval. A háború másfajta dimenzióját mutatják be a magánszemélyek által készített fotográfiák.

A tárlat anyaga részben a Nemzeti Múzeum saját gyűjteményéből, részben pedig magángyűjtőktől (például Felvinczi Sándor gyűjteményéből) származik. Zalaegerszegen a helyi vonatkozású eseményeknek külön figyelmet szentelhetünk: az első világháborús relikviák önálló tárlót kaptak.

A vándorkiállításhoz kapcsolódóan a múzeum további programokat szervez: március 19-én, és április 16-án Bognár Katalin, a kiállítás kurátora, a Nemzeti Múzeum fotótárának történésze tart tárlatvezetést az érdeklődőknek. Emellett március 26-án könyvbemutatóra kerül sor, egy egykor zalai, szécsiszentlászlói házaspár Tilda és Zsiga háborús levelezését tartalmazó „Vágyakozás a lövészárokból" című könyvet ismerhetik meg az érdeklődők.