Ódonságok, újdonságok – a Göcseji Múzeum új szerzeményei | Göcseji Múzeum

Ódonságok, újdonságok – a Göcseji Múzeum új szerzeményei

Látogatható:
2017. május 18. - 2017. szeptember 30.

Új képzőművészeti alkotásokkal és korabeli tárgyakkal gazdagodott a múzeum az elmúlt néhány esztendőben. A kincsek őrzői úgy gondolták, időről időre illendő számot adniuk a múzeum műkincsállományának gyarapodásáról. Így a kiállítás egyfajta számadás is.

Ódonságokról beszélünk, hiszen régi korok tárgyait láthatja az érdeklődő, mégis másfajta értelemben újdonságok is, hiszen a kiállított tárgyakat a zalaegerszegi nagyközönség még nem láthatta. A régiségeket hét nagy téma köré csoportosítva mutatják be a szervezők. Az érdeklődők a 20. század első felétől egészen napjainkig láthatnak ékszereket és különféle viseleteket, szakrális, vallási tárgyakat, játékokat, kerámiákat, pénzérméket, de megelevenedik a két világháború közötti korszak is. Ezenkívül a város, valamint a megye történetére vonatkozó relikviák is színesítik a válogatást.

Régen természetes volt, hogy a polgári családok mecénásként támogattak egy-egy kiállítást vagy hangversenyt. Örömteli, hogy vannak még ma is olyan önzetlen emberek, akik nem a személyes előnyeiket érvényesítik, hanem kulturális mecénásként jelennek meg és adományként nyújtják át családjuk évtizedeken át féltve őrzött kincseit. Ez egy olyan érték, ami nemcsak a közösséghez való tartozást erősíti, hanem örömöt okoz mindazoknak, akik a műtárgyat megcsodálhatják.

Reményeink szerint a kiállítás sok zalaegerszegi polgár szívét-lelkét megérinti. Többeknek személyes ismertség révén jutnak majd eszébe legendás történetek vagy akár családi anekdoták elevenednek újra a tárgyak láttán.

Az Ódonságok, újdonságok című tárlat a nyár végéig látogatható.