Protokoll és diplomácia | Göcseji Múzeum
Protokoll és diplomácia kiállítás a Göcseji Múzeumban

Protokoll és diplomácia

Látogatható:
2022. október 27. - 2023. április 30.

2022. október 27. - 2023. április 30. között látogatható a Göcseji Múzeumban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállítása. 

Látogassa meg a Göcseji Múzeumot és vonuljon végig a vörös szőnyegen, ismerje meg a protokoll különböző szakterületeit. Először katonai tiszteletadás fogadja, mely kizárólag magas rangú vendégeknek jár, minekután egy államfői rezidenciába érkezik. Tovább haladva megtekintheti Budapest Főváros által adott, illetve kapott protokoll ajándéktárgyakat, majd csemegézhet a vendéglátás protokolljában a régmúlttól egészen napjainkig. Elképzelheti, milyen lehet egy nemes étkészlettel terített, elegáns díszétkezésen részt venni; megcsodálhatja többek között a királyi készletet a Parlamenti pohárszéken. Ezt követően a vallásprotokoll szekcióban megtekintheti például az első magyarországi pápalátogatás eddig ki nem állított relikviáit, majd megérkezik egy kiemelt nemzetközi sporteseményre, mert bizony, a világversenyek protokollrendezvényei is előre meghatározott rendben zajlanak.

A protokoll eredetileg rendet, rendszert jelent. Napjainkban, amikor sokan szétesőnek és olykor kaotikusnak érezzük a körülöttünk lévő világot, jó tudni, hogy létezik egy olyan terület, ahol a mai napig kiszámíthatóság uralkodik. Állami, diplomáciai, katonai és egyházi protokoll, sportdiplomácia és a vendéglátás etikettje, ezek mind olyan területek, ahol a régi tradíciók és szabályok velünk együtt élnek.