Rippl-Rónai Zalaegerszegen | Göcseji Múzeum

Rippl-Rónai Zalaegerszegen

Látogatható:
2022. július 01. - 2022. október 02.

2022. július 1-től október 2-ig látogatható a Göcseji Múzeumban a Rippl-Rónai Zalaegerszegen című időszaki kiállítás, mely a 19-20. század fordulójának egyik legnagyobb hatású, nemzetközi kontextusban is elhelyezhető festőóriásának művészetét mutatja be. A tárlat anyaga a somogyi megyeszékhelynek a művészről elnevezett múzeumából érkezik városunkba.

Rippl-Rónai József (1861-1927) egykori kaposvári otthona ma egy különleges emlékmúzeum. Az egyik fogadott fia, Dr. Martyn Róbert gondosan megőrizte az eredeti bútorokat, lakberendezési tárgyakat és relikviákat. A művész néhai testvére, a műgyűjtő Rippl-Rónai Ödön, majd a kaposvári múzeum egykori szakemberei, Horváth János és Géger Melinda több évtizedes gyűjtőmunkával jelentős Rippl-Rónai képgyűjteményt hoztak létre. A Rippl-Rónai József Emlékmúzeum 1978-ban nyílt meg. A múzeumot folyamatos gyűjtő- és kutatómunka szolgálja, s ez idővel az eredeti koncepció kisebb módosításait tette szükségessé. A kollekció újabb és újabb képszerzeményekkel és restaurált bútorokkal gazdagodott. Az emlékmúzeumban ma már több mint száz alkotáson keresztül ismerheti meg a látogató a művész életpályáját. A ház az 1910-es látványnak megfelelően berendezett, az eredeti bútorokkal, lakberendezési tárgyakkal és relikviákkal gazdagítva. A Róma-villa földszintje a társasági élet színhelye volt, az emeleten voltak a hálószobák. 

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum időszaki kiállításán bizonyos mértékig a villa hangulatát is megidézve szeretnénk bemutatni a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum gyűjteményének legértékesebb részét, a Rippl-Rónai József által készített festményeket abból az alkalomból, hogy 2022-ben a zalaegerszegi múzeum megújult és megszépült épületében várja az érdeklődő közönséget.

Rippl-Rónai József, a magyar festészet első modern művésze, úttörője

a 19. század végén Párizsban vált újító művésszé. Kezdetben Munkácsy tanítványa, majd csatlakozva a Nabis csoport köréhez, újító festő, grafikus és iparművésszé vált. 1902-ben, tizenhárom év után tért vissza szülővárosába Kaposvárra. Az 1906-os Könyves Kálmán szalonbeli tárlat sikere hozta meg számára a szakmai és egyben az anyagi elismerést. Tekintélye ezt követően nem csupán a dunántúli, de az egész hazai művészeti életben megkérdőjelezhetetlenné vált. A Rippl-Rónai kiállítás reményeink szerint méltó és nagyszabású eseménye lesz a Göcseji Múzeum 2022-es évadának. 

A kiállítási anyag 55 képzőművészeti alkotást és 6 egyéb, a hagyatéki anyagból származó tárgyat ölel fel,

ami lehetővé teszi a művészi életpálya bemutatását, kronologikus és történeti kontextusban egyaránt. A tárlat érdekességét fokozza, hogy a Göcseji Múzeumban csaknem négyévi szünet után, május közepétől újra látogatható Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975) megújult emlékkiállítása. Bár a két művész születése között bő két évtized telt el, mégsem túlzás őket kortársnak mondani, és érdemes egymás után megtekinteni az akadémikus-klasszicizáló szobrász és a bimbózó avantgárd felé nyitott, modern felfogású festő legjobb alkotásait.
A tárlat rendezője, szakmai kurátora Pál Simon Kornélia, a Rippl Rónai Múzeum művészettörténész muzeológusa, míg a fogadó intézmény részéről dr. Kostyál László művészettörténész, igazgató a projekt felelőse.