Ripp-Rónai József időszaki kiállítása a Göcseji Múzeumban - 209106/00038 NKA pályázat pályázat | Göcseji Múzeum

Ripp-Rónai József időszaki kiállítása a Göcseji Múzeumban - 209106/00038 NKA pályázat pályázat

NKA pályázati azonosító: 209106/00038
Elnyert összeg: 1.000.000,- Ft 

A Göcseji Múzeumban 2022. július 1. – október 2. között volt megtekinthető a Rippl Rónai József festőművész életművéből keresztmetszetet adó tárlat, amely a kaposvári Rippl Rónai Múzeum vendégkiállítása volt. A zalaegerszegi múzeum a főépületének felújítása miatt évekig zárva volt, ünnepélyes megnyitója 2022. május 13-án zajlott, a négy állandó kiállítása ekkortól látogatható. Az átalakított időszaki kiállítótermének első tárlata a Rippl Rónai kiállítás volt, amelyen a művész összesen 55 db, normál körülmények között a kaposvári Római villában látható alkotása (festmények és grafikák), és néhány (6 db) személyes tárgya került bemutatásra. Nagy reményeket fűztünk a neves festő anyagához, és nem is csalódtunk. Három hónap alatt 3.169 fő tekintette meg, összesen 35, jelentős részben meghirdetett tárlatvezetést tartottunk, melyek között voltak kurátori vezetéssel, zenés műsorral, máskor borkóstolóval egybekötött, olykor tematikus alkalmak (pl. Rippl Rónai és a nők, Rippl Rónai és a modernizmus), és jó néhány kurátori vezetés is. Csaknem valamennyi teltházas volt (25 fő felett).
A kiállításhoz a város egy forgalmas útkereszteződésében, valamint a múzeum homlokzatán nagyméretű molinót helyeztünk el, a város számos üzletébe plakátot tettünk ki. Szórólap és katalógus is készült, utóbbi kis tanulmányának a szerzője a tárlat kaposvári kurátora, Pál-Simon Kornélia volt. A szórólapokat elsősorban a Balaton-parti turisztikai irodákban terjesztettük. Mind a múzeum honlapján, mind a sajtóban számos alkalommal jelent meg tudósítás a kiállításról. A közönség körében igen jó visszhangja volt a tárlatnak, sokan külön is kiemelték a színvonalas vezetéseket és a kísérő programokat. Több alkalommal is – látogatói igényre – a tervezettnél több alkalmat kellett programba iktatnunk.
Rippl Rónai József művészete korszakos volt a magyar festészet történetében, hiszen a 19-20. század fordulóján a modernizmus első nemzetközi léptékű, külföldön is sikert arató hazai képviselője volt, aki alkotásaival utat nyitott az új festői törekvések magyarországi elismerésének. Alkotásai napjainkban is számos látogatót vonzottak, a felújított Göcseji Múzeum első időszaki kiállítását kifejezetten sikeresnek értékeljük.

Zalaegerszeg, 2023. január 18. 

Dr. Kostyál László
múzeumigazgató, kiállítás szakmai megvalósítója
 

2023. január 18.