Szakmai beszámoló a Magyar Múzeumi Történész Társulat 2012. évi konferenciájáról és továbbképzéséről | Göcseji Múzeum

Szakmai beszámoló a Magyar Múzeumi Történész Társulat 2012. évi konferenciájáról és továbbképzéséről

XIII. MAMUTT Szakmai konferencia és továbbképzés

A Magyar Múzeumi Történész Társulat (MAMUTT) 2012. évi konferenciáját és továbbképzését a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága (ZMMI) szervezésében 2012. október 2 - 4 között tartotta meg Csíksomlyón-Csíkszeredán. A székelyföldi szervezői teendőket a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum látta el kiválóan, minden résztvevő megelégedésére.

A történész-konferencia témája a magyar nemzetpolitikai gondolkodók 19-20. századi műve és hatása, címe„Identitás, nemzet, nemzetpolitika” volt.

A konferencián Magyarországról 52, Erdélyből további 12, összesen 67 muzeológus Kolléga vett részt, továbbá pár romániai magyar egyetemista. Ez a  magyarországi résztvevő-szám a korábbi szakmai rendezvényekhez képest kevés, ám a távolság és az intézmények fenntartói helyzetének figyelembe vételével érthető, sőt jónak is mondható. Külön öröm volt a szervezőknek azokkal az erdélyi egyetemi és múzeumi történész kollégákkal találkozni, akikkel a kapcsolat eddig esetleges és informális volt.

A konferencián hét nagyszerű előadás hangzott el, ezeket a MAMUTT következő évkönyvében adjuk majd közre. A konferencia hivatalos és teljes egészében meg is valósult programját a mellékelt program tartalmazza.

A történész konferencián adtuk át a MAMUTT ez évi Wellmann Imre díját a zalaegerszegi Megyeri Anna történész muzeológusnak.

A konferencia és továbbképzés második napján a résztvevők a Kézdivásárhely – Gelence – Zabola – Alsócsernáton útvonalú kiránduláson vettek részt. Itt alkalmunk volt megismerkedni a nagy hagyományú Incze László Céhtörténeti Múzeum (Kézdivásárhely) és Haszmann Pál Múzeum (Alsócsernáton), valamint a 2003-ban megnyitott Csángó Néprajzi Múzeum (Zabola) munkájával. Ez utóbbit a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum működteti, konferenciánk ICOM- társszervezője.

A harmadik napon a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum épület-átalakításának és új állandó kiállításának megtekintése, szakmai vitája volt a téma. Ez a program is nagyon hasznos volt, mert az itteni múzeum-építkezés számos tanulsággal jár az Európai Uniós források tervezése és elköltésekor. A vártörténeti állandó kiállítás látogató-barát új megoldásai és múzeumpedagógiai programja jó példa a magyarországi kollégáknak is.

A konferencia sajtómunkáját a Csíki Székely Múzeum végezte kiválóan. A három napos programot a Hargita megyei televízió végig követte és több vezetővel, résztvevővel riportot is készített. A rendezvényről tudósított a székelyföldi magyar nyelvű írott és elektronikus sajtó, valamint programunk szerepelt a Csíkinfo városi programfüzetben is. (Talán ez utóbbinak köszönhetően konferenciánk előadásaira többen beültek a Sapientia Tudományegyetem hallgatói közül is többen.)

Mivel a szervezésben a Csíki Székely Múzeum oroszlánrészt vállalt, saját honlapjukon is szerepeltetik rendezvényünket. Az erdélyi Kollégák tájékoztatóját itt nézhetik meg!

 

Kaján Imre

megyei múzeumigazgató

Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága

2012. december 19.