SAJTÓKÖZLEMÉNY: GÖCSEJI HAGYOMÁNYOK – ÉRTÜNK! | Göcseji Múzeum

SAJTÓKÖZLEMÉNY: GÖCSEJI HAGYOMÁNYOK – ÉRTÜNK!

A Göcseji Skanzen által, 2012 szeptemberében elindított múzeumpedagógiai fejlesztési projekt sikeresen befejeződött. A pályázat az Új Széchenyi Terv keretében európai uniós forrásból valósult meg.

A projekt keretében olyan múzeumpedagógiai programokat, foglalkozásokat dolgoztunk ki, amelyek a környezeti nevelést támogatják.

 Az 1968-ban megnyílt Göcseji Falumúzeum az ország első szabadtéri gyűjteménye, a Göcsej népi faépítészetét, a népi kultúra emlékeit gyűjti. A Göcseji Falumúzeum építményei és tárgyai a 100-150 évvel ezelőtt élt göcseji emberek mindennapi életét mutatják be. Azt a mentalitást közvetítjük, amely ehhez az önfenntartó élethez párosult.

 Programjaink kiemelt témája a környezeti fenntarthatóság: olyan ismeretek közlése, amely elsajátítása révén a természettel harmóniában, a környezetet nem károsítva, ugyanakkor minden igényt kielégítően lehet élni. Lehetőséget nyújtunk a szabadidő hasznos eltöltésére, de gyűjteményeink, kiállításaink fontos színterei az oktatásnak, ismeretszerzésnek is, és a közösségben működő egykori hagyományok megismerésének.

 A foglalkozássorozatok témájukban számos iskolai tantárgyhoz kapcsolódnak. A projekt megvalósítására négy helyi, zalaegerszegi közoktatási intézménnyel kötöttünk együttműködést, a családi foglalkozásokra is főleg helyieket vártunk, így tudjuk a helyi értékek tiszteletét, megbecsülését, és megszerettetését elterjeszteni. Új programjaink közül a legsikeresebbek a környezetvédelmi témákat körüljáró múzeumi napjaink voltak. Az alsósoknak tartott múzeumi napokon a gyerekek hangszereket ismerhettek meg, készíthettek és próbálhattak ki, bemutattuk nekik a kézművesség kialakulását, a legfontosabb technikákat. A felsősöknek tartott múzeumi napok keretében a víz fontosságával és az esővíz hasznosításával, és a természetközeli gazdálkodással ismertettük meg őket, az Élet a természetben programon madarakat és halakat figyeltek meg. A középiskolásoknak tartott Népi építészet múzeumi napon a diákok megismerték a hagyományos épülettípusokat és tetőfedési technikákat. Az alsó tagozatosoknak tartott drámapedagógiai tematikus foglalkozások az itt élő gyermekek hajdani életét elevenítették fel, a táncpedagógiai tematikus foglalkozásokon a hagyományos zalai táncokat ismerték meg a résztvevők. Az egész napos családi foglalkozások részben a jeles napok hagyományait mutattuk be, valamint a környezettudatosságot, és egészséges életmód terjesztését céloztuk minden korosztály számára.

 A projekt keretében elkészültek a foglalkozások lebonyolításához szükséges kellékek, foglalkoztató anyagok és demonstrációs eszközök. A foglalkozások utólagos feldolgozását segítő kiadványt dolgozunk ki. Elkészült a múzeumpedagógiai projektről a közoktatási partnerek szemszögéből megfogalmazott módszertani útmutató, múzeumpedagógiai közösségi site-tal bővült a múzeum honlapja.

 Az eltelt 14 hónapban 27 múzeumi napot, 40 tematikus foglalkozást 8 egész napos családi foglalkozást tartottunk, amelyeken Együttműködési megállapodással rendelkező négy oktatási-nevelési partner intézményünkből és a családok köréből több mint 505 fő vett részt.

 Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 20 000 000 Ft.

 A megvalósítás ideje: 2012. szeptember 3. – 2013. október 31.

 

Elérhetőség: Necze Gábor 06/92 314 537

2013. december 12.