Múzeumok Éjszakája 2019 | Göcseji Múzeum

Múzeumok Éjszakája 2019

Rendezvény dátum:
2019. június 22., 17:00 - 23:00

Autóbuszos kirándulás Szombathelyre, a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszínére.

Részvételi díj: 2.500 Ft / fő (A díj tartalmazza az utazási költséget, a szombathelyi programokon való részvétel díjtalan.)

A befizetés határideje: június 20. (csütörtök) 12.00 óra

A befizetés alkalmával egy Múzéj-kártyát kapnak, amelyet kérünk a rendezvény napján az indulás előtt felmutatni. A jelentkezés idején elkérjük az Ön e-mail címét (hogy az utazásig kapcsolatban maradhassunk) és a mobiltelefonszámát (hogy a kirándulás napján szükség esetén elérhessük). Együttműködését előre is köszönjük.

Jelentkezni kizárólag személyesen lehet a részvételi díj befizetésével.

A jelentkezés helyszíne: Göcseji Múzeum irodaháza (Zalaegerszeg, Kölcsey u. 2.)

Az épület nyitvatartási ideje: hétfőtől péntekig 10.00-17.00 óra

 

Utazás, élmény, múzeum - ez a szlogenje az idei országos rendezvénynek, aminek a központja és kiemelt helyszíne 2019-ben Szombathely. Mi, a Göcseji Múzeum munkatársai komolyan vettük a vezényszavakat, s kiállító- és előadóterem hiányában elhatároztuk, ez a nyárest is más lesz mint a korábbiak, utazással egybekötött élményszerzésre hívjuk a közönségünket. Június 22-én kiránduljon velünk Szombathelyre!

A helyi muzeológusok parádés programot állítottak össze, egyszerre nyolc intézmény kínálja rendezvényeit szombat éjszaka. A Savaria Múzeum a digitalizációt állította középpontba, s ezen az estén nyílik meg a Változó kultúrák a változó tájban című állandó kiállításuk újabb állomása. A Smidt Múzeumban időszaki kiállítás nyílik Egy szelet Szombathely címmel. Igen, kitalálták, a tárlat a város régmúlt idők cukrászdáiba és kávéházaiba kalauzolja a látogatókat. A gyerekekből erre az estére cukrászinas válhat, míg a felnőttek leckét vehetnek a cseppet sem egyszerű tarokk-kártya szabályaiból. Aki nem látta még a múzeum páratlan gyűjteményét, annak eláruljuk, hogy karnyújtásnyira lehet Liszt Ferenc zsebórájától, gróf Széchenyi István a szanatóriumban írt egyik utolsó levelétől, Batthyány mentéjétől és Munkácsy Mihály pipájától.

Az ókori utazókról és az őket segítő istenekről, szentekről is szó esik az Iseum Savariense történelmi és mitológiai utazásra csábító programsorozatában. Itt az ókori épületek 3D-s rekonstrukciói ejtik majd ámulatba a közönséget. Az est folyamán a Savaria Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese szabadtéri koncertet ad.

A Szombathelyi Képtárban performance fogadja az érkezőket, megnyílik a harminc év alatti művészek kamarakiállítása, akikkel a helyszínen beszélgethetnek az érdeklődők. De megtudhatják azt is, milyen a hangzó textil, ami szinte minden érzékszervet megmozgat; mik a Szárnyas fejvadász 2049 című film kulisszatitkai, s mi köze a digitális zenetörténelemnek a digitális hercegnőkhöz.

A Vas Megyei Levéltárban cellatúrán vehet részt bárki, aki meg akarja tekinteni az egykori vármegyei börtönt és dologházat. A múzeumi éjszaka megfáradt vándorai pedig székben ülve, szakmai ide­gen­vezető kalauzolásával tehetnek virtuális utazást a 18–19. századi Szombathely körül.

Humoros epizódokban nem lesz hiány azokon az interaktív bírósági tárgyalásokon, amelyet a Szombathelyi Törvényszék szervez a látogatóknak. Vádlott vagy tanú bárkiből lehet, s a szervezők ígérik, a valóságos eseteken túl a humor is minden alkalommal jelen lesz. Előadások elevenítik fel a középkori boszorkányperek és a tanácsköztársaság idején túszul ejtett bírák történetét. 

A MÁV és a GySEV megnyitja mozdonyjavító műhelyét és a legkorszerűbb technikával felszerelt forgalomirányító központját az érdeklődők előtt. 

A Savaria Szimfonikus Zenekart ezen az esten bárki vezényelheti, vagy akár a zenészek közé is beülhet. Interaktív minikoncertet a közönség bevonásával többször is rendeznek. A zenészek körbevezetik a látogatókat a sokat látott épületükben, az egykori zsinagógában, és többször hallhatjuk majd a rézfúvósokat, akik „toronyzenét” adnak.   

Ugye, hogy felkeltettük az érdeklődését? Jelentkezni a múzeum irodaházában lehet a Kölcsey utca 2. szám alatt. Tartson velünk és szerezzen magának, barátainak és családtagjainak egy "éjjelre" szóló élményt!