Régészet Napja 2019 | Göcseji Múzeum

Régészet Napja 2019

Rendezvény dátum:
2019. május 24., 16:00 - 18:00

A hatodik alkalommal megrendezett Régészet Napja országos rendezvénysorozat részeként a Göcseji Múzeum régészei izgalmas előadásokkal és leletbemutatóval várják az érdeklődőket 2019. május 24-én, pénteken 16.00 órakor a Deák Ferenc Megyei és Városi könyvtár előadótermében.

16.00 óra     

Orha Zoltán: Aranyszálak a templomban, egy különleges gyermeksír Türjéről

2018 őszén a türjei premontrei templom régészeti munkálatai során egy különleges gyermeksír került feltárásra a középkori oltár északi oldalában. Egy apró leányka aranyszálakkal átszőtt rátétdíszes ruházatának maradványai kerültek elő, mely értékes adatokkal szolgál a koraújkori magyar viselet történetéhez. 

16.30 óra

Eke István: Kincskeresés legálisan - Fémkeresős kutatások Zala megyében

Mindenkiben él a vágy, hogy egyszer kincset találjon, kincset ami értékes, gazdagságot ígér. Ez azonban keveseknek adatik meg. Ma is sok kincskereső járja az ország szántóföldjeit, erdőit. A kereséshez már modern eszközök is rendelkezésre állnak, ezek a fémkereső műszerek. Ezek a kincskereső akciók sok esetben illegálisak, ugyanis ma Magyarországon legálisan, a jogszabályokat betartva, fémkereső műszert használni csak engedéllyel, szigorú feltételek mellett, a múzeumokkal együttműködve lehet.

Közel egy éve kezdte meg a Göcseji Múzeum az együttműködést azokkal a fémkeresősökkel, akik vállalták a közös munkát. Most ennek a legális kincskeresésnek az eredményeit mutatjuk meg az érdeklődőknek.

17.00 óra

Simmer Lívia: Őskori áldozatok és fazekasremekek a Tesztpálya alól

A Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya építéséhez kapcsolódó régészeti munkálatok során több hektárnyi területre kiterjedő őskori településnyomok láttak napvilágot. A különleges tárgyak és objektumok 7000 éves vallási rítusokról tanúskodnak, a tucatnyi, ép állapotban megmaradt edény pedig egy sajátos bronzkori kultúra világát idézi meg.