Múzeumi esték 2. - Görgei Artúr | Göcseji Múzeum

Múzeumi esték 2. - Görgei Artúr

Rendezvény dátum:
2022. február 10., 17:00 - 18:00

Januárban kilenc előadásos programot indítottunk útjára, amit minden alkalommal a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében rendezünk meg. Rendezvénysorozatunk két fő tematika mentén halad, az egyik téma Göcsej, a másik pedig a magyar történelem vitatott személyiségei lesznek.

Második előadásunkat 2022. február 10-én (csütörtökön) 17.00 órakor tartjuk. 

Az előadás címe: Görgei Artúr 

Vendégelőadó: Dr. Hermann Róbert történész professzor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár kutatócsoport-vezetője, a MTA doktora

Ha Görgei Artúr nevét halljuk, legtöbben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire gondolunk. 1832-1845 között a császári királyi hadseregben szolgált, majd Prágában kémiai tanulmányokat folytatott. A szabadságharc idején honvéd tábornok, fővezér, egy ideig hadügyminiszter. A temesvári vereséget követően Kossuth és a kormány lemondott, átadta a teljhatalmat Görgeinek, aki ennek birtokában Szőlősnél  1849. augusztus 13-án feltétel nélkül letette a fegyvert a cári csapatok előtt. Az ezután bekövetkezett súlyos megtorlás, a sorozatos kivégzések idején kegyelmet kapott. Áruló volt vagy realista, aki felmérte a további lehetséges áldozatok számát és döntött? Görgei Artúr 1867-ben tért haza klagenfurti internálásából és haláláig Visegrádon élt.

Várjuk Önöket szeretettel! A belépés díjtalan.

Aki személyesen nem tud jelen lenni, az követhet minket a múzeum YouTube csatornáján