Múzeumi esték 9. - Kincses Göcsej | Göcseji Múzeum

Múzeumi esték 9. - Kincses Göcsej

Rendezvény dátum:
2022. május 19., 17:00 - 18:00

Rendezvénysorozatunk kilencedik előadását 2022. május 19-én, csütörtökön 17.00 órakor tartjuk. 
Az előadás címe: "Kincses Göcsej"
Előadó: Kovács Gyula erdész

„A tündéreket csak mi ismerjük, Kárpát-medencei magyarok. Munkánkat is bizonyára a tündérek igazgatták, hiszen napjainkra a legnagyobb pusztítások közepette is sikerült a régi magyar gyümölcsfajták valaha volt legnagyobb gyűjteményét létrehozni.”

mondta ezt a Tündérkert mozgalom alapító tagja, Kovács Gyula erdész. 

Miért teszik mindezt? Hogy Isten legszebb gyümölcsöskertjévé változtassák Magyarországot.

A gyümölcsészet fontos része volt egykor a Kárpát-medencében élő magyarság kultúrájának. Nagy hányattatások idején gyakran az egyetlen élelem a gyümölcs volt, ami őseinket megtartotta. Elődeink egy ezredéven keresztül szelektálták, törekedve a legjobb fajták kiválogatására. Csak azokat tartották meg, melyeket nem fogott meg mindenféle „nyavalya” (vírus, baktérium, gomba rovar kártevők), mert vegyszert nem használtak. Ahogy nem is metszették a fákat. Ugyanis a gyökér és a korona között van egy természetes egyensúly.

A Kincses Göcsej című előadáson többek között erről is szó lesz, valamint arról is, hogy egy-egy gyümölcs mennyi mindenre használható: nemcsak étkezésre és gyógyításra, hanem aszalvány, pálinka, bor és ecet készítésére is.

Tartsanak velünk május 19-én, csütörtökön 17.00 órakor a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében vagy online az intézmény YouTube csatornáján!

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.