Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja | Göcseji Múzeum

Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Rendezvény dátum:
2023. február 25., 13:00 - 15:00

Az Országgyűlés minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. Kelet-Közép-Európában csaknem 1 millióan vesztették életüket a diktatúra következtében éhínségben, kényszermunkatáborokban vagy a kivégzéssel végződő koncepciós perek által. Jóval többre tehető azonban azok száma, akiket a politikai rendszer hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. Áldozat volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés lehetőségétől.

A zalaegerszegi Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelyére február 24-én pénteken egész nap középiskolás diákoknak szervezünk tárlatvezetéseket. Ők ahhoz a generációhoz tartoznak már, akik nem biztos, hogy első kézből családi történeteket hallanak erről az időszakról. Történészeink és múzeumpedagógusaink arról a korról mesélnek, amiben a nagyszüleik gyerekként és a dédszüleik felnőttként éltek.

Február 25-én, szombaton délután ingyenesen látogatható a Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye a Zalaegerszeg, Mártírok útja 5. szám alatt. Kapunyitás aznap 13.00, 14.00 és 15.00 órakor. Kérjük, látogatási szándékukat jelezzék az alábbi felületen:  https://forms.gle/8dit45gQ6BRdGxHw5

Várunk minden érdeklődőt és megemlékezőt!