Az arcrekonstrukcióról | Göcseji Múzeum

Az arcrekonstrukcióról

Langobard nő koponyájaLangobard nő fejrekonstrukciója (készítette: Árpás Károly)

Arcrekonstrukció előtt…

A rekonstrukció készítését a koponya részletes antropológiai vizsgálata előzi meg, melynek során megállapítják az egyén nemét, megbecsülik az elhalálozási életkorát, majd morfológiai és metrikus vizsgálatokat végeznek rajtuk, megfigyelik a koponya egyéni jellegzetességeit, esetleges rendellenességeit vagy előforduló betegségeit.

Hogy kerül arc a koponyára?

Az arcrekonstrukciót az eredeti koponya gipszmásolatára építik fel. Az izmokat plasztilinből rekonstruálják, a szemet megfelelő méretű üveggolyóval pótolják, az orrot pedig viaszból készítik.

A mimikai ráncok megjelenítése kifejezettsége függ a nemtől, az életkortól és a tápláltsági foktól is. A tápláltsági állapot meghatározása nem lehetséges, ezért a rekonstrukciók elkészítése során közepes tápláltsági fokot szoktak feltételezni. A haj, szakáll, bajusz és szemöldök rekonstrukcióját az ásató régészekkel való konzultáció nyomán a történeti kor és etnikum divatjának, szokásainak megfelelően készítik el. A haj és arcszőrzet kialakítása függ az illető nemétől és az életkorától is. A hajat, szakállt stb. a végén gipszből mintázza meg a rekonstrukció készítője.

A képen: langobard nő koponyája és fejrekonstrukciója, a szobrot készítette: Árpás Károly