Éljenek a gyerekek! | Göcseji Múzeum

Éljenek a gyerekek!

Bandika izgatottan ébredt 1936. július 5-én reggel. Kora délután ugyanis élete első színpadi szereplésére kerül sor, Pipit fogja játszani A fehér tyúk és piros kakas című gyermekjelenetben. Ebéd után a család hamarosan meg is érkezett a Zárda udvarára, ahol a többi kisgyerek már a jelmezeket próbálgatta. A kosztümöket a szorgos édesanyák varrták már hetekkel ezelőtt. Bandika kis segítséggel magára húzta a fényes anyagból készült piros nadrágot és buggyos ujjú felsőt és még a fejére is került egy rögzített sapka, amire csőrt és kakastaréjt varrtak. 

Minden készen állt az előadásra. Délután 3 órakor elcsendesedett a nézőtér és Héjj Erzsébet néni mesélni kezdett, előadása után következett a gyerekek jelenete. Mindenki ügyesen szerepelt. Hatalmas tapsot kaptak a meghatódott szülőktől és a lelkes közönségtől. Igazi gyermeknapi ajándék lett a délután!

Ez a kis kitalált történet akár így is lejátszódhatott, 1936-ban az előző évi nagysikerű Göcseji hét folytatásaként tematizálni szerették volna a turisztikai programot, így Czobor Mátyás polgármester a Göcseji Gyermekhétnek neveztette el ezt az eseménysorozatot. Egy egész hetet szenteltek a gyermekeknek. Az 1936. június 28 és július 5-e között megrendezésre kerülő eseményen számos gyermekekkel kapcsolatos vagy gyerekekről szóló programot szerveztek. A város zenés ébresztése után többek között Drezdából hozattak gyermekegészségüggyel kapcsolatos kiállítást lehetett megtekinteni, ének és zeneszóval kísért gyermekfelvonuláson lehetett részt venni a város főutcáján, cserkésznapot szerveztek, amit aztán június 28-án este hatalmas tábortűz zárt. Gondot fordítottak a szegényebb gyermekek támogatására és lehetőséget biztosítottak a balatoni nyaraltatásukra. Érdekesség, hogy az Edison moziban többször is gyermekfilmeket tűztek műsorra, mégpedig a korszakban újdonságnak számító Walt Disney színes, zenés trükkfilmjeit. Ma már megmosolyogtató érdekességnek számít, hogy élőbaba kiállítást és gyermek élőképet szerveztek a Zárdában.

A nemzetközi gyermeknapot először Törökországban rendezték meg (1920), azzal a céllal, hogy a gyermekek jogaira felhívják a figyelmet. Magyarországon egészen korán csatlakoztak a mozgalomhoz, 1931-től pedig egész hetet szenteltek a gyerekeknek. Az időpont nem volt mindig állandó május első vasárnapjától júniusig terjedt, végül 1954-től május utolsó vasárnapja lett a hivatalos gyermeknap.

Éljenek a gyerekek!

2021.
május
28.

Címkék