Apák napja | Göcseji Múzeum

Apák napja

Egy apa mindent tud, mindenhez ért. Megtanít orrot fújni, biciklizni és autót vezetni. Megismertet ifjúkora legjobb zenéivel és filmjeivel. Apával mindent lehet, nem kell félni az ágy alatt lakó szörnyektől vagy a mélyvíztől. Csak ő tudja elkészíteni a világ legjobb ételét só helyett cukorral. Apa a példakép, aki minden fontos dologra megtanít, sokszor pedig „cinkos” a rosszaságokban.

Apák napját nem olyan régóta ünneplejük hivatalosan Magyarországon. Ennek az ünnepnek az ötlete is az Amerikai Egyesült Államokból származik, 1909-ben Sonora Smart Dodd kezdeményezte, hogy legyen egy hivatalos ünnepe az édesapáknak is, hiszen őt és nyolc testvérét is édesapjuk nevelte fel, miután édesanyjuk meghalt szülés közben. Úgy érzete, hogy minden apa megérdemli az elismerést és a törődést. Egy másik elképzelés szerint az apák napja Grace Golden Claton javaslatára vezették be, akinek az édesapja több száz másikkal együtt, egy bányakatasztrófában veszítette életét. Végül Nixon amerikai elnök 1972-ben vette fel a hivatalos ünnepek sorába az apák napját.

Magyarországon 1925 óta van anyák napja, kb. 1930 óta gyermeknap, de apák napja csak 1994 óta. Hivatalosan június harmadik vasárnapján köszöntjük az édesapákat. A katolikus egyház hagyományosan Szent József napján, Jézus nevelőapjának névnapján, március 19-én emlékezik meg az édesapákról.

A Göcseji Múzeum fényképeit válogatva feltűnt, hogy nagyon kevés az olyan, amin kizárólag apa és gyermeke(i) láthatók. Ha egykor fotót készítettek magukról, azon szinte mindig az egész család szerepelt. A gyermekek mindennapi életében főként az anyáknak jutott nagyobb szerep, az apa mint családfenntartó, kenyérkereső vett részt az életükben. Az amatőr képek között találunk később olyanokat, amin már különböző szabadidős tevékenységek közben látjuk az édesapákat és gyermekeiket. Ma már elengedhetetlen, hogy egy apa részt vegyen gyermeke mindennapjaiban. Hazaérjen az esti fürdetésre, játszótérre vigye vagy talán még vacsorát is készítsen neki. Az apaszerep átalakult.

A múzeum legjobb egykori apa-gyermek képeivel köszöntjük az édesapákat!

2021.
június
18.