Bizonyítványosztás idején | Göcseji Múzeum

Bizonyítványosztás idején

Ó, IÓ, CIÓ, ÁCIÓ, KÁCIÓ, AKÁCIÓ, VAKÁCIÓ! Ezt a varázsszót néhány nap múlva elkezdik írni a diákok az ország szinte valamennyi osztálytermében. Betűről betűre. Digitális tábla ide vagy oda, ez a szokás nem kopik el.

Sőt, mi szülők adjuk át a hagyományt, elmeséljük a gyerekeinknek, mi hogyan készültünk annak idején a tanév végén erre az attrakcióra, ami jelzi, végérvényesen itt a nyári szünidő! Arra is emlékezünk mindannyian, hogy ez a rajzos felirat a táblán szent és sérthetetlen volt, egy pedagógus sem törölte le a szivaccsal az osztályközösség művét, elfogadták, hogy napról napra kevesebb hely jut a számoknak és a betűknek. Ezért pedig mi diákok hálásak voltunk.

A tanév utolsó eseménye mégis a bizonyítványosztás. Habár nagy meglepetések nem születnek, mégis vannak tanulók, akik kétesre állnak egy-egy tantárgyból, ők egy kicsit izgulnak, mielőtt kinyitják a füzetet. Tette ezt régen ugyanígy - mondjuk 1897-ben - a fiatal Pais Dezső, Zalaegerszeg szülötte, későbbi Kossuth-díjas nyelvészprofesszor. Az ő gimnáziumi bizonyítványa lett júniusban a Göcseji Múzeum kiemelt műtárgya. 

A gyönyörű betűkkel megírt dokumentumot olvasva könnyen elidőzhet a szemlélődő. Rácsodálkozhat a nyelvezetre és a helyesírásra (gymnasiumi, márczius, Zalamegye).

Megtudhatja, hogy Pais Dezső írásbeli dolgozatainak külső alakja „csinos” volt,

a főbb tantárgyakból jeles osztályzatot kapott, ahogy a készségtantárgyakból is nagyszerűen teljesített. Kivéve a „tornázást”, ami mellé elégséges minősítést írt a tanára. Bevallom, mai gondolkodással nem értettük a helyzetet, egy kicsit utána is néztünk az akkori szokásrendnek. Hogyan lehet az, hogy egy okos fiú a sok kiváló érdemjegye mellé tornázásból épphogy megfeleltet kapjon? A korabeli fotográfiákat elnézve Pais Dezső fiúcskaként egy vékony csontozatú, beteges gyermek volt, és azt is tudni kell, hogy annak idején a sport, illetve a tornázás ugyanolyan komolyságú tantárgy volt, mint a latin nyelv, a mennyiségtan vagy a vallástan. Sőt, ha elolvassuk az aláírást, hogy az osztályfőnöke az a Borbély György főgimnáziumi tanár volt, aki kerékpárral egészen Párizsig eltekert, máris átérezzük a téma komolyságát. Róla az Elődeink élete című új várostörténeti kiállításon is sokat lehet hallani és olvasni, akár mint a Magyar Paizs lapszerkesztőjéről, akár mint a zalaegerszegi Csány-szobor felállításának legfőbb szervezőjéről. Sőt, a tárlat sporttörténeti részében egy olyan velocipédet is látni lehet, amilyen a köztiszteletben álló tanárnak is volt. 

A hónap műtárgyát - Pais Dezső gimnáziumi bizonyítványát - júliusig lehet megtekinteni Zalaegerszegen, a Kossuth Lajos utcán, a városházi aulában elhelyezett üvegvitrinben. Egy kellemes főutcai séta után pedig térjenek be hozzánk a Göcseji Múzeumba az új állandó kiállítás megtekintésére. Higgyék el, élménydús programban lesz részük!

2022.
május
31.

Címkék