világnap | Göcseji Múzeum

Címke: világnap

2021. szeptember 27.
Zománczott kitűző

Hagyományosan világszerte szeptember 27-én ünneplik az Idegenforgalmi (Turisztikai) Világnapot. Ennek az 1980 óta elfogadott világnapnak az a célja, hogy felhívja a figyelmet és elősegítse a turizmus fejlődését.

2021. július 30.
Gábor emlékkönyve

Gyerekkorunkból sok könyvet őrzünk. Ezek között vannak a régi emlékkönyvek is. Mindenkinek volt, majdnem mindenkinek. Ezeket a díszes kis - sokszor lakattal záródó - könyvecskéket izgatottan vittük be az iskolába és adtuk oda legjobb barátnőnknek, osztálytársainknak.

2021. június 03.
Kerner Nelli tanító 45 kisdiákja körében

A pedagógusi pálya szép hivatás. Nem elég kellően ismerni a tudásanyagot, elhivatottnak kell lenni a pálya iránt. Nem elég tanítani a gyerekeket, nevelni kell, kísérni a fejlődésüket, támogatni őket a nehézségekben és a sikerekben.

2021. május 17.
Képeslap részlete a postaépülettel, tetején a telefonhálózat antennáival, 1913.

Amikor készült az Utcák-terek-emberek – Zalaegerszeg régi képeken című kötet, lektornak dr.

2021. május 06.
Vöröskeresztes karszalag a zalaegerszegi Közkórházból, 1940 körül

1859-ben a szárd-francia-osztrák háború döntő csatájára, Solferino mellett került sor. Az ütközetet a waterlooi csata utáni legvéresebb csataként tartják számon. Rengeteg áldozat, sebesült hevert mindenhol.

2021. április 30.
Jazz szerda plakát Forrás: https://www.kereszturyvmk.hu

Mi a jazz? Első hallásra általában New Orleans és az a kép ugrik be, ahol egy fekete zenész énekel vagy trombitál. Vajon miért? Mert onnan indult Louis Armstrong, akinek élete egy volt a jazz-zel olyannyira, hogy egyesek az ő születésnapját (1901.

2021. április 29.
Jelenetkép Hattyúk tava 1951. OSZMI

A Tánc Világnapját az UNESCO egyik tagszervezete, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. 1982-ben ünnepeltük először, azóta minden évben, a világ minden táján ez a nap a TÁNC nemzetközi ünnepe.

2021. április 25.
Zalaegerszeg Hamburger Jenő tér, 1966. Rendőrök a Pontház előtt.

Április 24-e a rendőrség ünnepe 1992 óta. Szent György a leginkább sárkányt legyőző lovag képében megjelenő vértanú, a tizennégy segítő szent egyike.

2021. április 23.
Színes üdvözlőlap 1967-ből a jól ismert mesefigurával, Mazsolával (Göcseji Múzeum)

Nálunk otthon a napot mindig meseolvasás zárja. Egész szertartássá nőtte ki magát, amikor a gyerekeim az ágyban várják állig betakarózva, hogy a mobiltelefon fényénél újra belemerüljünk a tegnap félbehagyott meseregény titokzatos világába.

2021. április 22.
vilmoskörte

Mennyire tartotta tiszteletben a göcseji ember a földet? Annyira, hogy az volt mindene. A földanya és az anyaföld. A föld volt az élete, életét – ételét a föld adta. S amit a föld adott, azt tisztelte. Tisztelte a növényeket, állatokat, s az erdőt.

2021. április 20.
Szinyei Merse Pál: Csend, 1918

A zöld a természet színe. Ilyenkor tavasszal különösen szembetűnő a több hónapnyi színtelen lét után a természet újraéledésekor. A friss és üde zöld szín reményt ad, valami jónak a kezdete.

2021. április 19.
A zalaegerszegi MÁV osztálymérnökség épülete

Az emberek már több, mint egy évszázada érzik azt, hogy a modern kor, a technika és a felhasznált anyagok gyors változásával valami értékes tűnik el az életükből.