A barátság kézzel fogható tárgyai, az emlékkönyvek | Göcseji Múzeum
Gábor emlékkönyve

A barátság kézzel fogható tárgyai, az emlékkönyvek

Gyerekkorunkból sok könyvet őrzünk. Ezek között vannak a régi emlékkönyvek is. Mindenkinek volt, majdnem mindenkinek. Ezeket a díszes kis - sokszor lakattal záródó - könyvecskéket izgatottan vittük be az iskolába és adtuk oda legjobb barátnőnknek, osztálytársainknak. Még nagyobb volt az izgalom, amikor visszakaptuk és lapozgatva kerestük, hova rajzolt és írt a barátunk.

Ma is nagyon megható ezeket a könyveket végiglapozni, felidézni az elmúlt időket, sokszor személyes sorsok, történetek is kibontakoznak az oldalakon. Egy korszak története. A barátság kézzel fogható jelei voltak ezek a könyvecskék.

Volt, aki rajzolt, volt, aki a kedves szöveget írt, mindenesetre nagy megtiszteltetés volt, ha megkaptuk, nem illett elkapkodni, gyöngybetűkkel kellett leírni a kis verssorokat és a legszebb rajztudást elővenni, amiből néha igazi kis művészeti alkotások születtek, néha csak másolások, kopírozások. A legjobb barátnőnknek a leghosszabb, legszebb verset illett írni. Néha szamárfület hajtogattunk a lap szélére és hatalmas betűkkel ráírtuk: TITOK, ami alatt aztán ott volt a vicces dorgálás: „Nem látod, te piszok, hogy ez egy titok?”

A Göcseji Múzeum is őriz jó néhány emlékkönyvet, egészen korai időkből is. Az iskolás kislányok között korábban is divat volt ezeknek a barátságkönyveknek a hagyománya. A kis méretű könyvek borítója is díszes, sokszor különböző textilanyagokkal, plüssel bevonva. Az oldalakon az osztálytársak, barátok kedves üzenetei, versidézetek, szövegek, emlékek. Gyakoriak a színes rajzok, virágok. Az emlékkönyvek tulajdonosai általában lányok voltak, közöttük volt népszerű ez a hagyomány, de a múzeum gyűjteményében van egy bizonyos Gábor tulajdonában álló emlékkönyv. Az első oldal tanúsága szerint 1968 karácsonyán kapta a kedves kis ajándékot a szüleitől, amit aztán a barátai megtöltöttek a korban népszerű mesehősök rajzaival, vicces írásokkal.

Önnek, kedves Olvasó, volt ilyen emlékkönyve?

2021.
július
30.

Címkék

Mesehősök az emlékkönyvben
Gábor emlékkönyve
Pers Rozália emlékkönyve
Pers Rozália emlékkönyve
Pers Rozália emlékkönyvének kezdő oldala, rózsaszín selyemszalaggal 1903-13
A versek, rajzok között egy préselt havasi gyopár is található
Háry Ilona emlékkönyve 1921 körül
Háry Ilona emlékkönyve 1921 körül
"Szamárfül" Háry Ilona emlékkönyvében
Horváth Zsuzsanna emlékkönyve 1947-1953
Örök barátnők. A barátság jeleként egymáséra teszik a kezüket