2017-ben indul a Mindszenty Központ kivitelezése | Göcseji Múzeum
Illusztráció

2017-ben indul a Mindszenty Központ kivitelezése

Mintegy 5,7 milliárdos állami támogatással 2018 elejére készülhet el a tervek szerint Zalaegerszegen a Mindszenty-emlékközpont. A Göcseji Múzeum szomszédságában emelni kívánt épület nem csak Múzeum és Zarándokközpont, de komplex kulturális és vallási turisztikai fejlesztés várományosa is egyben, a projekthez kötődő múzeum- és templomfelújítással, parkolóház építésével és zarándokszállás kialakításával. A leendő objektum végleges tervét már elkezdték készíteni az építészek, miután a szükséges forrást az erről született kormányhatározat biztosítja.

 A projekt a Modern városok program keretében valósul meg, az évtizedek óta legnagyobb belvárosi beruházásnak számító fejlesztés része az új múzeum felépítése és a Göcseji Múzeum felújítása, a közeli Mária Magdolna-plébánia és a Kvártélyház rekonstrukciója, egy új parkolóház építése, illetve a botfai városrészben zarándokszállás kialakítása.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere korábbi sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: a miniszterelnökkel tavaly áprilisban írták alá azt a hét pontból álló megállapodást, amelynek első, teljes költségvetési forrással rendelkező eleme a Mindszenty-emlékközpont és kapcsolódó beruházásainak megvalósítása. Tavaly december végén 500 millió forintot kapott a város a tervek előkészítésére, s ebből 163 millió forintot különítettek el a vallási turizmust is szolgáló fejlesztésekre, most pedig mintegy 5,7 milliárd forintból megkezdődhet a megvalósítás.

A teljes felújításon áteső Göcseji Múzeum mellett zöldmezős beruházásként épül meg a Midszentynek és a kommunista diktatúra egyházüldözése áldozatainak emléket állító múzeum. Konferenciaterem, irodák, közösségi helyiségek lesznek az új épületben, a meglévő múzeumban pedig új állandó várostörténeti kiállításnak adnak helyet, és bővül Németh János, Kossuth-díjas keramikusművész állandó tárlata.

Felújítják a közelben álló Mária Magdolna-plébániatemplomot, amelybe új orgona is kerül, továbbá a közgyűlési díszteremnek és a levéltárnak helyet adó Kvártélyházat, ahol Zala megye történetét bemutató állandó kiállítást is létrehoznak. A bíróság mögötti területen a látogatóknak parkolóházat építenek, a botfai városrészben álló Hűvös-kastélyt pedig zarándokszállássá alakítják át.

2016.
február
19.